b3243b82468c8e2cba2991cbbcaaa570

Българинът не иска да рискува

Минималната заплата в България е 215 евро, а в Люксембург– 1923 евро, сочи доклад на Евростат. Разликата е огромна, въпреки повишението с над 27%, наблюдавано през последните 4 години. Според председателя на КНСБ Пламен Димитров можем да се сравняваме в това отношение само с румънците, но въпреки това оставаме по-бедни и от тях, пише Front.bg.Председателят на КНСБ коментира и големите разлики в заплащането на труда у нас в различните сектори. Според данните на Евростат, 1/3 от работещите в България се водят „работещи бедни“ и получават минимален доход. Димитров подчерта, че увеличението на минималната заплата у нас не води до увеличение на доходите на българите.

„Българинът не иска да рискува, не помага на потреблението, не помага на икономическия растеж“.

Това пък са думи на министъра на икономиката Божидар Лукарски в интервю пред „24 часа“. Коментарът му е в отговор на въпрос за това какво представлява българският план „Юнкер“, създаването на който премиерът поставил като задача на министрите си.
“Има голямо количество спящи пари в икономиката, допълва министърът и обяснява, че тъй като българинът не иска да ги харчи или инвестира, те в един момент ще се обезценят”.“Такива хубави министри си имаме, ама не са случили на народ. Иначе има достатъчно основания парите да залежават и да не се инвестират – „открадната държава“, съдебна система, бизнес среда, спадащо потребление за някой може да са клишета, но са си самата реалност”, коментира Владислав Панев в социалната мрежа.

А относно качеството на живот у нас, статистиката е безмилостна. Бедната класа в България може да си купи 3.5 пъти по-малко неща, в сравнение с най-бедните в Румъния, поясни Пламен Димитров. Според него ако трябва да се сравняваме с германците, те живеят с близо 2.7 пъти по-добре от нас.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *