768x432qdqwdq

БСП и ДПС бойкотираха дебата за отмяна на машините

Парламентът не събра кворум, провали се гласуването на промените в Изборния кодекс

 

автор:Дума

 

Провали се днешното заседание на парламента, на което трябваше да се гласуват промените в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване на парламентарни и местни избори. Депутатите от БСП и ДПС, които категорично се обявиха срещу премахването на машините, не се регистрираха в зала. Мнозинството не успя да събере необходимите 121 народни представители, за да започне заседанието на Народното събрание.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че свиква извънредно заседание във вторник от 14.00 часа със същия дневен ред – промените в Изборния кодекс.

Припомняме, че текстовете за отпадане на машинния вот, бяха внесени във вторник от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и Воля. Набързо минаха на първо четене в правна комисия, без обществен дебат, и без да се вземат предвид мненията на неправителствени организации и обмудсмана. Управляващите се опират единствено на доклада на ЦИК за машинния вот, според който малко избиратели са предпочели машините, имало трудности в организацията на гласуване с преференции, машинният глас струва в пъти повече от хартиената бюлетина.

Според БСП на евроизборите имаше умишлено забавяне на организацията на машинното гласуване и недостатъчна информационна кампания, насочена към избирателите. Социалистите са категорични, че целта на ГЕРБ е единствено да запазят възможностите за манипулация на изборните резултати.

Подобно е и мнението на ДПС. Не искаме човешка ръчичка да брои резултати в СИК, коментира зам.-председателят на движението Йордан Цонев. ДПС предлага не само машинно гласуване, но и машинно броене, за да се изключи напълно човешкия фактор при обобщаване на резултатите.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *