Червените депутати поискаха създаването на анкетна комисия, която да следи как държавата разходва парите за противодействие на коронавируса. Левите критикуваха подхода на премиера да раздава държавни средства от джипа. Трябвало да се знае къде отиват парите за подкрепа на икономиката.

Комисията да е на паритетен принцип, поиска Нинова. Комисията трябва да публикува информацията за това как се харчат парите във връзка с пандемията. Комисията трябва да действа за периода на пандемията. Лидерът на червените настоява председателят на комисията да е представител на опозиционна партия.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че патриотите ще подкрепят създаването на комисията, но не иска председателят да е от опозицията. Не виждам нищо европейско в нашата опозиция, каза Симеонов, който смята, че опозицията не била конструктивна. Левите произвеждали скандал след скандал. Комисията ще бъде използвана за политически цели, предупреди Валери Симеонов. Председателят й трябва да бъде пръв сред равни, по мнението му.

Антон Кутев от БСП не се съгласи, че председателят на комисията ще търси медийни изяви. Управлението ще спечели от добрата парламентарна практика, изтъкна социалистът.

Да си опозиция не е порок, но не е и добродетел, каза и Тома Биков от ГЕРБ. Иначе управляващата партия ще подкрепи създаването на комисията.

Депутатът от БСП Крум Зарков настоя също да има контрол върху парите за преодоляване на последствията от пандемията, за да не изтичат те в каналите на паралелната ни държава.

„Защо не искате председател от опозицията, какво ще хване той?“ Този въпрос отправи към управляващите и социалистът Иван Ченчев.

В крайна сметка депутатите приеха да се създаде такава комисия.

Мария Илиева и Евгения Ангелова излъчиха от ГЕРБ, БСП предложиха за председател Румен Гечев и за член Явор Божанков. ДПС излъчиха Йордан Цонев и Адлен Шевкет, а Цонев да е и председател. Обединените патриоти искат Калин Поповски и Борис Ячев. От „Воля“ предложиха Пламен Христов и Дора Христова.

След вота за председател бе избран Йордан Цонев.