Експремиерът и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата с цената на газа и тока. На брифинг в централата на партията, Борисов напомни, че просто е трябвало да се премахнат три посреднически фирми, които отклонявали газта по тръбата за България. Предоговорихме веднъж цените на газа с над 22%, после заедно с ЕК предоговорихме договора с над 50% и дори ни върнаха надвзети пари, които след това били върнати на бизнеса, напомни Борисов.

Тезата на ГЕРБ от днес е вече, че мораториумът, който самите те предложиха в Народното събрание, вече е вреден – той е трябвало да бъде съпроводен с други сметки и мерки за компенсация на бизнеса основно. Делян Добрев обясни възможностите, които включват 75% компенсация от разликата в цената спрямо нивата от началото на 2021 г. Няколко пъти ГЕРБ внасяли това предложение, но всички оставало глас в пустиня.

Какъв КСНС ще ми свиква Радев при тези цени на тока? Неговите министри доведоха до това. На КСНС какво ще решим, това може да бъде решено още на Министерски съвет днес“, категоричен бе Борисов. Той изказа възмущението си от това, че работодателите са били днес на среща при държавния глава именно по темата за енергетиката. „Ние не сме президентска институция – тогава ще има значение какво е казал един президент за енергетиката“, категоричен бе Борисов, който изброи, че си има за тази работа министър-председател, енергиен министър, министър на икономиката и поне 100 съветници. .

ГЕРБ обаче нямат намерение да внесат предложение за отмяна на мораториума – „непоискано добро не се прави“, отсече Борисов.

За тежката ситуация в страната – цените на тока, инфлацията, а и здравната криза, „пълните болници и гробища“ – са виновни служебните министри на Румен Радев. „Но сега няма кой да изкара хората на улиците – няма кой да им плаща“, заяви Борисов с намек за плащанията, направени през 2020 г. от бизнесмена, който е в Дубай Васил Божков. Той обаче попита и къде са майките с тениските „Системата ни убива“, с такава тениска бил и Слави Трифонов дори: Къде са, оживяха ли? С какво се промени живота им през изминалите 10 месеца“, пита лидерът на ГЕРБ. Борисов е възмутен, че все още включително и медиите обвиняват ГЕРБ за ситуацията и им търсят отговорност.

„Правителството трябва да действа решително, тъй като „на нас ни трябва спокойствие, да си караме Новата година“, по думите на лидера на ГЕРБ.

Теменужка Петкова пита защо на 1 януари Петков няма да реже лентата на интерконектора

Теменужка Петкова пита защо на 1 януари Петков няма да реже лентата на интерконектора

Новото правителство не се интересува от газовата връзка Гърция-България