Премиерът Бойко Борисов изнесе успокоителна психологическа реч към българите тази сутрин след заседанието на Съвета по сигурността в Министерски съвет.

Това е един вид война. Години наред сме гледали холивудските продукции на филми и навсякъде само за вируси говорят и все някой гад ги произвел и те изтекли после и цял свят страда. Надали ще научим кой гад това го свърши някога, но във всички случи сега берем последствия в милиарди и трилиони ще са загубите“, анализира премиерът.

Първо Борисов обясни, че няма нищо извънредно в заседанието на Съвета по сигурността, а целта е да се уведомят службите и властта какво е решено на Съвета на Европейския съюз, както и да се обсъди ситуацията с коронавируса.

Медици от "Света София" напускат, не виждат обезпечение за коронавируса

Медици от „Света София“ напускат, не виждат обезпечение за коронавируса

Липсват маски и облекла, а са приели контактни със заразените от „Пирогов“

Обсъдихме да се повдигне прагът на държавната помощ, да се търси осигуряване. Казват, че 25 млрд. евро са осигурени, но от тях отидоха за зелени сделки, миграция, коронавирус. А това е добър знак за успокояване на хората да няма паника“, каза премиерът без да уточнява колко са разпределени по различните пера. Той добави, че са обсъдени и какви да бъдат мерките с най-актуалната тема – коронавируса.

„Защото колкото повече върви разпространението на вируса, се учи цяла Европа и светът. В Турция и Русия се откриха първи случаи, Доналд Тръмп демонстрира чудесно здраве, за да даде кураж на нацията. Ако не се подведем на паниката и ако гледаме на света по същия начин…колко човека загиват от катастрофи, рак и други болести, но както казват българите здравето е най-важно, затова се молим на Господ да сме здрави“, започна с успокоителната реч Борисов.

Втора градска болница в София може да отдели 50 легла за болни от коронавирус

Втора градска болница в София може да отдели 50 легла за болни от коронавирус

Очаква се в София ваканцията да бъде удължена до неделя, каза Йорданка Фандъкова

След това последва обръщението му към българите – „да останат с оптимизъм в деня, както са преживявали досега„. „Ако започнеш да мислиш, че се качваш в колата и днес ще умреш – знаем за рисковете, но живеем с този риск. И коронавирусът е като много други. От испанският грип са загинали 40 млн. души, а прогнозните тук са за 3 млн. в най-лошия сценарий“, каза той.

Премиерът още веднъж предупреди, че най-опасното от подобна паника е „да си счупим икономиката и след това са непоправими финансовите щети и отново ще започне да се говори за ниски доходи и безработица и няма да има оптимизъм“.

След успокоенията Бойко Борисов даде отчет както е направено по темата от снощи. В Института по отбраната е започнало производство на маски, медицински облекла.

По 4 км плат на ден – мина прекрасно изпитанието нощес. По 2000 облекла на ден ще правят, за да може да има запас, перат се и многократно, повече от 50 пъти могат да се ползват, да има и готовност, ако останат. От вчера на пълни обороти произвеждаме маски, Ананиев раздавайте, 10 ч. е„, разказа министър-председателят.

В тази връзка премиерът нареди на МВР и Гранична полиция да затегнат контрола – вчера 7 500 маски хванати за износ към Румъния, през нощта – 20 000.

Проф. Милан Миланов би затворил "Пирогов" и "Св. Анна" за болни от коронавирус

Проф. Милан Миланов би затворил „Пирогов“ и „Св. Анна“ за болни от коронавирус

Коронавирусът не се бори с политически методи, категорични експертите

Очаквало се най-късно в понеделник общо европейско решение на ЕК за обществените поръчки за облекла, калцуни и маски за страните, но „докато ги направят и докарат, щяло да стане краят на април, началото на май.

Затова „Помогни си сам, а да ти помогне и Господ„, каза Борисов. И още от мерките – градовете се разделят на засегнати от коронавирус и на такива, които още не са засегнати – 5 били с потвърдени случаи, а 8 области с потвърдени случаи на коронавирус.

Обединихме се около мнението областните управители и кметовете да решават за събитията – кина, театри, само ако бъдем гъвкави – билети през стол, по редки представления, да се дезинфекцира. В училищата преди всеки час ще има напомняне на децата за мерките за лична хигиена, но учителите най-добре да преценят“, обясни Борисов.

Младите у нас най-притеснени от коронавируса, но и най-неспазващи правилата

Младите у нас най-притеснени от коронавируса, но и най-неспазващи правилата

67% одобряват взетите мерки, 14% смятат, че ограниченията са ненужни

Той се спря и на новите два случая на заразени, които са в Пирогов и обвиненията, че най-голямата болница е засегната. „Независимо, че сме определили инфекциозни болници, няма как да знаят хората, които имат сърдечни операции и те си отиват в Пирогов и от там тръгва цялата история„, обясни той.

Светът е изцяло неподготвен за тази епидемия, сега се мисли за ваксини, лекарство, кога ще се въведе и кога ще стигне до пациентите. Прогнозите са, че септември някъде ще е пикът, а според специалистите няма да повлияе лятото за спирането на вируса“, каза още премиерът.

Той даде нареждания на МВР и службите да следят границите и контрола, на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да организира маски, болници, на Томислав Дончев – да следи икономическите движения.

А в заключение Борисов призова: „Да сме организираме, да сме крепки, българите какво ли не сме преодолели, да преживеем и това. Храни има – хляб, брашно, консерви, това не е нужно да се прави. Веригите са запасени за по 30-40 дни напред„.