Припомняме, в резултат на тези критики премиерът Бойко Борисов предупреди, че може да се наложи промяна в процедурните правила за новия състав на антимонополния орган.

На брифинг в централата на партията Румен Петков атакува „зоологическия” ентусиазъм, с който Радан Кънев претендирал да е един от трима-четиримата бойци срещу корупцията.

Петков се сети и за „стария затъпял виц“: „Далавера е това, в което Радан Кънев не участва”.

Бившият МВР шеф недоумява защо Кънев е ядосан за новия състав на КЗК и скача срещу управлението, което сложило негов човек в надзора на БНБ.

Според Румен Петков, тъмносиният водач оказвал рекет и натиск срещу Бойко Борисов и ГЕРБ. Затова и Петков настоява, ако премиерът ще управлява държавата на принципа: „Бай Радан какво ще каже по негов адрес”, то трябвало да се разпусне държавата.

Стана ясно, че АБВ ще подкрепи на първо четене новия вариант на антикорпуцинония закон на Меглена Кунева. „Става дума за съвършено нов закон“, отчете Румен Петков.

По думите му в новото предложение на Кунева били отразени голяма част от препоръките на АБВ.

Оставали обаче няколко предизвикателства. В обсега на закона се включват още няколко структури. За пример той посочи Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. В същото време в деловодстото на парламента е внесен закона за комисията, но ако тя ще влиза в аниткорпуционното бюро, то разглеждането на този закон няма смисъл.

От АБВ настояват да не се раздува администрацията на новото Бюро и апелира за сдържаност в оценката на работата на хората, които досега са работили в сферата на борбата с корупцията.

„Създаваме мастодонт“, предупреди още Румен Петков. По мнението му е важно кога този мастодонт ще сработи и как той ще се администрира.

Иначе, според Петков, с новия закон се създава ефективен инструмент в ръцете на държавата. От АБВ искат почтени и подготвени служители в Бюрото.

Формацията все още настоява ръководството на новия антикорупционен орган да се избира с 2/3 мнозинство, а не с обикновена парламентарна подкрепа.

На въпроса на news.bg дали новият закон дава гаранции, че няма да се създаде поредния орган без ефективни резултатите от работата си, Петков коментира, че и досега от АБВ не са видели анализ за работата на досега действащите антикорпуцинони звена.

Нямало и анлаиз и защо трябва да се създаде новият орган мастодонт и той заподозря в неспособност екипа, изготвил закона.

От АБВ ще направят предложения между първо и второ четене.
Корупцията в България продължава да съществува дълго време, недоволен е и бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов.

Според него това явление пречи на икономиката и на развитието на обществото. Найденов се надява новият закон да е стъпка в преодоляването на това уродливо явление. Той предупреди, че новият антикорпуционен орган няма да започне работа веднага.

Относно извънредния съвет в Брюксел, той е на мнение, че е абсурдно под натиск ЕК да взема решения за визовия режим в Турция и за преговорния процес в южната ни съседка.

„Турция ескалира своите искания„, недоволен е Румен Петков. Според него бяло поле в разговорите с Брюксел е ситуацията по българо-турската граница. Затова и той настоява да сме по-императивни в исканията си пред Брюксел.