Да не дезертират, да не се оплакват, че нямат хора, а да си направят мнозинството, призова премиерът Бойко Борисов. Той виждал огромната безотговорност на другите политически партии.  

От Министерски съвет разпространиха видео от изказването му в началото на днешното първо след парламентарните избори правителствено заседание, в което Борисов прави втора равносметка на изборните резултати, след лайфа му в изборната нощ от двора на дома му в Банкя.

Призивът му към Слави Трифонов се отнася и до другите партии, които били анти ГЕРБ, анти СДС и анти Патриотичен фронт. Според оценката на Борисов обаче и те са се сринали в резултатите, въпреки че са много гласовити. Премиерът изчислява, че всъщност ГЕРБ не е най-нехаресваната партия, а Мая Манолова има 96% неодобрение, а Христо Иванов – 90% неодобрение.

Борисов определено е обиден от коментарите след вота и от анализите. Той няколко пъти изтъкна, че резултатите на ГЕРБ са прекрасни и те са първа политическа сила. Подчерта и че това са петите парламентарни избори, спечелени от ГЕРБ и 14-тите избори. „Но заради тези много гласовитите не можем да се зарадваме, че сме ги победили.“

Бойко Борисов актуализира темата за Велико народно събрание, предупреждавайки, че това е единственият смисъл да се върви отново на избори. Предсрочни парламентарни за избор на обикновено народно събрание биха били харчене на пари (едни нови след дадените сега 150 – 160 милиона) и вкарване на страната в хаос.

Като първа политическа сила, спечелила изборите ГЕРБ ще получат мандат и ще предложат съставяне на правителство. Очакванията на Борисов са обаче, че то ще бъде отхвърлено: „Ние ще предложим, те няма да го подкрепят.“

„Като победители на изборите, „ние сме длъжни да предложим вариант, но от заявките няма да успеем“, е заключението на Борисов, но той е убеден, че само след няколко месеца, хората отново ще решат и ще оценят. „Много е лесно за протестираш, но някой трябва да работи.“

„Затова с нашия опит и експертиза, сме длъжни пред избирателите да предложим вариант за управление.“ Иначе: „С удоволствие ще се явим и на още едни избори. Но ще загубим и пари, и време, в момента Европа е в пандемия и работим по плановете за възстановяване.“

Трябва ни работещ парламент. Ние сме парламентарна република.

„Но моля – обърна се премиерът към „Има такъв народ“ – да започнат да си правят състава на правителството, мнозинството, областни управители, състави. Това е сложна задача, според него. Борисов дори предлага на Слави Трифонов „десет дежурни депутати, които да ги подкрепят – само да има стабилност в държавата„.

Новите избори обаче не са решение, дори и да им се вижда тежка политическата обстановка, предупреди Борисов и увери, че ГЕРБ изобщо не ги е страх от нови избори, партията е в прекрасна форма.

Борисов предлага, ако се върви на такъв вариант това е да събиране на народното събрание, гласуване на решение за свикване на ВНС, където половината депутати са мажоритарни. От ГЕРБ няма да си внасят своето предложение за нова Конституция, но очакват предложението на Румен Радев.

Свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и започваме на чисто„, предложи Борисов: При Велико народно събрание, ГЕРБ може да изчезне, но „нали всички искаха ВНС, мажоритарен избор – хайде да видим какво ще стане…“

Според Борисов те (другите партии, бел.ред.) имат със спокойствие 200 гласа и ако не направят правителство ще хвърлят страната в хаос. „Затова имат прекрасна възможност, но ако не го направят, хората ще видят, че опозицията не струва.“ Дори и бизнесът ще види тяхната безотговорност.

Много е лесно за протестираш, но някой трябва да работи.

Бойко Борисов изрази и съжаление, че Обединените патриоти не са влезли в парламента, тъй като са се разединили.

Припомняме, че идеята за свикване на Велико народно събрание не е чужда на ГЕРБ, които успяха да тушират част от протестите през лятото именно с предложението си за нова Конституция. Тогава премиерът обеща, че ще се оттегли.

Конституцията на ГЕРБ, написана по признание от Даниел Кирилов, претърпя пълно фиаско в парламента, въпреки че внасянето й бе подкрепено и от независими депутати, а и от Веселин Марешки, макар и с признанието, че не я е чел.

Освен това премиерът Борисов обеща ГЕРБ да подкрепят идеите от референдума, организиран от Слави Трифонов през 2016 година, макар и тогава Борисов да подаде оставка, а исканията на референдума да бяха процедурно смачкани и в следващото Народно събрание.