Irina-Bokova-UNESCO

Бокова: Несебър е бижу сред градовете на ЮНЕСКО

Ирина Бокова определи нападките срещу себе си като клеветническа кампания, пълна с лъжи и недосмислици.

Ще е национална трагедия, ако заради комерсиализацията, унищожим старинните му архитектурни ценности, каза шефът на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура

Несебър е бижу сред градовете на ЮНЕСКО и ще е национална трагедия, ако заради комерсиализацията и бързата печалба, допуснем да се унищожат старинните му архитектурни ценности, каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

„Трябва да има не скандали, а дебат за това как да опазваме нашето национално наследство и какво да направим, за да представим на света нашата култура, българските традиции. Имаме какво да дадем на света. Като генерален директор на ЮНЕСКО съм защитавала паметниците на културата“, заяви в интервю за „Тази сутрин“ по бТВ Бокова.

Тя сподели, че е много разочарована от клеветническата кампания срещу нея от скандалите, които съпътстват българската номинация за генерален секретар на Организацията на обединените нации. През годините избягвах да отговарям на каквито и да е нападки, защото така падам на тяхното ниво, допълни Бокова.

На въпрос за миналото на своя баща – Георги Боков, който е бил главен редактор на „Работническо дело“, тя заяви, че намира за абсурдно да я критикуват съратниците му. „Ако вървим по тази логика, всеки трябва да каже кой е баща му. Децата не бива да отговарят за постъпки на своите родители, защото в едно демократично общество хората следва да са съдени за собствените си действия“, подчерта генералният директор на ЮНЕСКО.

„На някои места ме питат „Вие кандидат на Франция ли сте за генерален секретар на ООН?”. Даже по-често ми задават въпроса дали съм на Китай, или на Африка, на Латинска Америка. Ако съм кандидат, съм на България. В надпреварата за поста на генерален секретар на ООН, успешният кандидат трябва да е подкрепен, ако не от всички страни членки, то поне от повечето“, каза още Ирина Бокова.

Print Friendly

Източник: Flagman.bg Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *