1Gyokov_09.11

Без аргументи управляващите отхвърлиха предложението на БСП за увеличение на размера на майчинството

 

Всеки предизборно обещава мерки за справяне с демографската криза, но винаги се намира причина да се отлагат, посочиха депутатите социалисти

 

БСП предлага обвързване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата.

 

Народният представител Георги Гьоков представи от парламентарната трибуна предложението на социалистите за промени в Кодекса в социално осигуряване, като изтъкна, че когато БСП е била в управлението на държавата, винаги това обезщетение е било поне равно на размера на минималната работна заплата, докато управлението на ГЕРБ последователно е замразявало социалните плащания, включително майчинството.

 

„Дали сега управляващото мнозинство, в което най–голям дял има ГЕРБ, ще продължи политиката на замразяването на социалните плащания? Ще наблюдаваме внимателно гласуването на коалиционните им партньори ПП-ДБ, които по време на изборите отправиха сериозни социални послания, включително и такива, че по време на редовното правителство на Кирил Петков, всичко постигнато в социалната сфера се дължи на тях“, посочи Гьоков.

 

Социалистът подчерта, че със законопроектът се цели трайно уреждане в законодателството на размера на обезщетението, за да не зависи от политическата воля на управляващите, а да е съобразено с икономическата динамика в страната.

 

„България е в тежка демографска криза и сме една от държавите с най-ниска раждаемост сред всички държави-членки на ЕС, а и в света. За последните 10 години българите се намалели с над 800 000 души, което е с 11,5% от населението. Само за 12-13 години българските деца намаляват с над 24 000 души. Тенденцията засега е трайна и необратима. Продължава тенденцията на увеличаване на относителния дял на домакинствата без деца под 17-годишна възраст“, цитира притеснителните данни народният представител.

 

„Никой не може да отрече, че катастрофално намаляващата раждаемост се дължи на нарастващата нестабилност и несигурност на младите хора за тяхното бъдеще и липсата на перспектива в собствената им страна. Затова ние, от „БСП за България“, отстояваме последователна политика за активни действия и мерки на държавата за подкрепа на раждаемостта и отглеждането на децата. Това наше предложение е именно такова. Нека дадем глътка въздух на хората, които в тези трудни времена са решили да раждат и отглеждат деца и подпомогнем младите семейства“, призова Гьоков.

 

„Всички в предизборните си заявки обещавате подкрепа за младите семейства и стимулиране на раждаемостта. Ако не подкрепите това предложение, за мен това е равностойно на геноцид. В много от страните членки на ЕС, които често давате за примери, има въведени подобни мерки от много години. Всички говорят за стратегии за младите хора и демографската криза, но винаги се намира аргумент мерките в тази насока да се отлагат. Не – сега е моментът.  Има неща, които трябва да са надпартийни, нека се обединим по този изключително важен проблем за младите семейства“, обърна се към народните представител заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев.

 

„Ние за пореден път доказваме, че сме социалната партия на България – тези, които мислим за хората. Човешкият фактор е основополагащ за развитието българската държава. За да ограничим демографския срив, трябва да подпомогнем раждаемостта. Всички сме наясно колкото е трудно отглеждането на дете в България. Моля, подкрепете тази мярка“, призова народният представител Валентина Димова.

 

„Приемам липсата на изказвания като съгласие със законопроекта и призовавам за подкрепа, тъй като не чувам тези, които оборват нашето предложение. Няма да има логика да не го подкрепите, защото става дума за 50 млн. лв. на година. Само след няколко часа ще гласувате около 3 млрд. лв. за купуването на бойни машини – за 60 години напред парите за майчинство ще бъдат изхарчени за военна техника, която няма да има кой да я управлява. Наясно сме, че само тази мярка няма да повиши рязко раждаемостта, но ще е един добър знак към младите семейства, които искат да раждат и отглеждат децата си в България, а не в чужбина“, заяви зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски.

 

Законопроектът, който щеше да увеличи размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата, бе отхвърлен, след като управляващите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС гласуваха с „въздържал се“.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *