6e3cfc7772ce532ca7eeae2db8bc9cc7

„Безплатното“ саниране на жилища приключва през 2017 г.

Отпуснатите 1 млрд. лв. са изчерпани за обновяването на около 1100 сгради

„Безплатното“ саниране на частни жилища, което излиза без пари на собствениците им, но се плаща от всички българи, приключва през 2017 г. Причината – отпуснатите 1 млрд. лева вече са почти изчерпани за обновяването на 1100 сгради. От догодина останалите подали заявления ще трябва да съфинансират част от дейностите. Това съобщи в сряда зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, но не уточни каква част от общата сума ще се поема от собствениците на сградите.

Изпълнението

След трудния старт на програмата, тя вече се е „отпушила“ и регистрираните сдружения на собственици за цели сгради и блок секции вече са над 3000, отчете Нанков по време на годишната конференция ЕкоЕнергия, където говори за напредъка по изпълнението на програмата.

Правителството одобри 150 млн. евро. заем за безплатното саниране

Правителството одобри гаранционното споразумение във връзка с Рамковото споразумение за заем на стойност 150 млн. евро между „Българска банка за развитие“ (ББР) и Банката за развитие на Съвета на Европа за частично финансиране на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира споразумението със закон. Още

Започнали са дейности по санирането на над 1100 сгради. Най-голям брой са в общините Бургас, Благоевград, Стара Загора и Пловдив.

Първите 9 обновени блока са в Благоевград, Севлиево, Хасково и Тервел.

„В момента сме на ръба на изчерпване на финансовия ресурс от 1 млрд. лева, който, както и предвидихме, ще е достатъчен за изпълнение на необходимите дейности за около 2000 сгради“, каза Нанков.

Първо ще приключат строителните дейности по всички сгради със сключени договори през 2015 г. Това означава, че договорите, сключени през 2016 г., ще започнат да се изпълняват едва през 2017 г., каза Нанков. След това финансирането на сградите ще се приоритизира като предимство ще се дава на големите сгради, строени по индустриален способ, допълни той.

Повечето панелни сгради имат „срок на годност“, затова и въвеждането на мерки за енергийна ефективност и конструктивно укрепване при тях ще бъде приоритетно, съобщи зам.-министърът.

От 100% финансиране към частично самоучастие

Тенденцията с течение на времето е плавно да преминем от 100% финансиране към частично самоучастие от страна на собствениците, заяви Николай Нанков.

По думите му трябва да бъде повишена културата на гражданите по отношение на сдружаването и управлението на етажната собственост, да бъде насърчено екологичното и устойчиво мислене по въпросите за енергийната ефективност.

„През 2017 или най-късно 2018 г. подкрепата за въвеждане на мерки за енергийна ефективност ще бъде със съфинаниране от страна на собствениците“, обяви Нанков.

Той съобщи още, че до няколко седмици ще бъдат обявени диференцирани референтни стойности по различните дейности при изпълнението на проектите.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *