Продължаване на подкрепата за Украйна, колкото е необходимо до победа. Това настоя военният министър Атанас Запрянов по време на пролетната сесия на НАТО, която се провежда в София.

Той поиска повече активност на Алианса в Черно море. Министърът акцентира върху дейностите на Русия в Западните Балкани с цел спиране евроатлантическата ориентация на страните в региона.

В момента няма очаквания за скорошен край на войната в Украйна, каза Запрянов. Затова и НАТО трябва да е готов за дълга война. Реториката на Русия за употреба на ядрени оръжия е неприемлива, подчерта военният министър. НАТО трябва да се противопостави на това, по мнението му. Според него престъпленията на Русия в Украйна не могат да останат безнаказани. Москва използва развити стратегии, предупреди министър Запрянов.

България също е далечна цел на хибридната агресия на Русия, убеден е той. Руските хибридни атаки у нас се заселили след началото на войната. България е обект на хибридни атаки на дезинформация и каза, че Русия се намесва в изборния процес в страната и в предстоящия вот.

Българската държава е подготвена и готова да реагира на руски действия за вота на 9 юни. България иска да е по-силен член на НАТО, изтъкна още българският военен министър. Нашата държава трябва да бъде достатъчно силна, за да е щит срещу руското реваншистко нахлуване в Европа, иска Атанас Запрянов.

НАТО е по-нужен от всякога, смята още той. Алиансът остава крайъгълен камък в общата отбрана, по мнението му. България подкрепя присъствието на Алианса в Черноморския регион, увери военният министър. Създаване на многонационална бойна група в България е изключително важно, стана ясно от коментара му. В момента водената от Италия бойна група е в пълен щат, но той настоя да при нужда да се разрасне до бригада.

Според Запрянов трябва да се възстанови териториалната цялост на Украйна и тя трябва да победи, защото в противен случай Путин може да се вдъхнови да атакува и други държави. Украйна има нужда от нашата практическа подкрепа, смята министър Запрянов. Трябва да подкрепяме нашата позиция по Източния фланг, заяви още той. Трансатлантическата връзка е по-важна от всякога, убеден е военният министър.