Още по темата

  • Бебе не може да се лекува в чужбина заради забавяне у нас
    Преди 6 дни
  • Готви се закриване на обществения съвет към фонда за лечение на деца
    10.07.2014
  • Величкова: Уволнението на Александров бе политическо
    14.10.2013

Директорът на фонда за лечение на деца Павел Александров и още 7 души са задържани за срок от 24 часа, съобщиха от прокуратурата.

Под ръководството на Специализираната прокуратура, прокурори и  разследващи полицаи от ГДБОП в сградата на фонда в София се провеждат активни процесуално – следствени действия.

От прокуратурата уточняват, че разследването е по досъдебното производство за организирана престъпна група за корупционни престъпления. Участници в групата са  длъжностни лица от Център Фонд за лечение на деца, извършвали  длъжностни престъпления и получавали подкупи.

БНТ съобщава, че разследващите са се натъкнали на грандиозни злоупотреби, свързани с лечението на деца в чужбина. Като примери се посочват настаняването на болни деца в частни апартаменти вместо в клиники.

 

Александров е начело на Фонда от август 2014 г. Преди това, през октомври 2013 г., той беше освободен от същия пост от тогавашния здравен министър Таня Андреева в кабинета на Пламен Орешарски, след проверка на Инспектората на Министерство на здравеопазването, която констатира нарушения.

За миналата година от Фонда за лечение на деца в чужбина са похарчени малко над 10 милиона лева, с които е подпомогнато лечението на 715 болни.