Най-сериозната щета, която търпят от сглобката са ПП-ДБ. ПП-ДБ се явяват донор като избиратели на други партии, но не привличат избиратели от други партии. Това заяви социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова пред БТВ в коментар на проучването на агенцията, проведено в периода 25 април-2 май, сред 1 000 пълнолетни граждани в цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирани интервю с таблети по домовете.

Тя обясни, че нагласата за гласуване на хората зависи от няколко фактора: изключително сгъстения цикъл на провеждане на избори, публичните скандали преди, по време и след ротацията и таймингът на сезоните.

„Алфа Рисърч“ констатира, че ще има избирателна активност за националните избори около 40%, а за европейските избори – 35%. Националните избори теглят нагоре и европейските избори, като се очаква все пак малко по-висока избирателна активност за националните избори.

Електоралните нагласи за НС: ГЕРБ-СДС влизат като фаворит с 25.4%, следвани от ПП-ДБ със 17.5%, ДПС – 14.9%, „Възраждане“ – 14.6%, БСП – 8.5% и ИТН – 5.2%.

Големият проблем за коалицията на ГЕРБ-СДС ще вотът в София.

Основният проблем на ДПС е да накара избирателите си да отидат до урните.

Къде ще акостират избирателите на 9 юни все още не е ясно.

„Възраждане“ например привличат избиратели от други политически сили. Има потенциална възможност част от избиратели на „Възраждане“ да отидат в посока ИТН, Солидарна България и Левицата.

По отношение на европейските избори, изследването на „Алфа рисърч“ показва сходна картина: ГЕРБ-СДС води с 25.1%

ПП-ДБ с 18.5%

Възраждане с 14.8%

ДПС с 14.4%,

БСП с 8.0%

ИТН с 4.8%.

Границата за евродепутат е 5.88%, докато за парламент малко над 4%.

ГЕРБ и ДПС вероятно ще запазят евродепутатите си, ПП-ДБ могат да има три сигурни евродепутати, а големият губещ на европейските избори ще е БСП. Вероятно е „Възраждане“ също да изпратят евродепутат.

Повечето българи предпочитат ротация Денков-Габриел пред нови избори

Повечето българи предпочитат ротация Денков-Габриел пред нови избори

Близо 53% обаче не харесват настоящото правителство