Украински официални лица официално признаха, че са освободили Роботине на фона на продължаващото настъпление в западната Запорожка област и близо до Бахмут. Това съобщи украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр за постиженията към 28 август.

Също така са изтласкали руските сили от позиции източно от Клишчиевка (7 км югозападно от Бахмут) и в центъра на селището и са постигнали неопределен напредък близо до Оригово-Василовка (11 км северозападно от Бахмут).

Напредъкът им се потвърждава и от руска страна.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Маляр съобщи, че украинските сили продължават настъпателните действия в южното направление, което е основното за настъпателните операции. Изявлението е в съответствие с наблюденията на ISW в Южна и Източна Украйна. Киев в момента провежда две операции в Южна Украйна, западната част на Запорожка област и в граничната зона на Донецка и Запорожка област. Маляр не посочва нито една операция като основна посока за настъпление.

Украйна обяви, че е освободила стратегическо югоизточно селище Роботине

Украйна обяви, че е освободила стратегическо югоизточно селище Роботине

войските на Киев сега се придвижват на югоизток от Роботине и на юг от близката Мала Токмачка

Руското военно командване продължава да използва сравнително елитни руски въздушнодесантни сили, като разполага тези войски за защита на уязвими позиции срещу украинските контраофанзиви. Кадри, публикувани на 27 август, показват, че руското военно командване е разположило части от руската 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия за укрепване на руските позиции близо до Роботине, вероятно от района на Кремина в Луганска област.

ISW по-рано забеляза, че елементи от почти всички руски формирования действат в райони, където украинските сили провеждат контранастъпателни операции, и това странично преразпределяне допълнително предполага, че руските сили може да използват относително елитни части за укрепване на критични сектори на фронтовата линия.

Преди това руските сили преразпределиха 7-ма гвардейска планинска дивизия от Херсонска област, за да подкрепят руската отбрана в източната и западната Запорожка област и прехвърлиха други сили от Луганска област, за да се защитават срещу украинските контраофанзиви по фланговете на Бахмут. Руското военно командване последователно разчита на формирования като настъпателна и отбранителна сила и те вероятно са влошени от високото си оперативно темпо. Деградацията на тези сили вероятно ще отслаби способността на Русия да поддържа сложни отбранителни операции и почти сигурно ще попречи на всяко руско намерение да възобнови мащабни настъпателни операции, които разчитат предимно на сравнително елитна пехота, каквато Русия сега липсва.

Руските сили нанесоха ракетен удар по тиловите райони на Украйна на 28 август. Украински официални лица съобщиха, че руските сили са изстреляли четири крилати ракети „Калибър“ от Черно море и две крилати ракети Х-59 от въздушното пространство над окупираната Херсонска област в посока Кривий Рог през нощта на 28 август и че украинската противовъздушна отбрана е прихванала всички ракети „Калибър“ с изключение на две. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските ракети са ударили цивилен промишлен обект в Полтавска област.

В Украйна: Няма вариант за размяна на територии срещу мир

В Украйна: Няма вариант за размяна на територии срещу мир

Подоляк: С Путин е напълно невъзможен да се преговоря, той съзнателно има престъпни намерения

Служител на украинското разузнаване посочи, че руските сили може да са попълнили незначително запасите си от високопрецизни ракети чрез консервация през лятото на 2023 г. Говорителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Вадим Скибицки заяви на 28 август, че руските сили имат общо 585 оставени в запасите им ракети с обсег над 500 км.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников за последен път предостави официални украински данни за запасите от руски ракети в началото на януари 2023 г. в последните месеци на руската ударна кампания, насочена към критична инфраструктура от приблизително октомври 2022 г. до март 2023 г. Скибицки предложи нови данни за запасите от руски ракети в сравнение с Данните на Резников за януари 2023 г. са както следва:

270 балистични и крилати ракети Искандер (+126 от януари)

140 крилати ракети „Калибър“ с морско базиране (+81 от януари)

Приблизително 100 крилати ракети Kh-101/Kh-55/Kh-555 (-18 от януари)

Приблизително 75 балистични ракети Кинжал (+22 от януари)

150 ракети Х-22/32 (-12 от януари).

Не е ясно дали тези данни са точни, но въпреки това предполагат, че украинското разузнаване преценява, че руските сили са успели незначително да попълнят своите запаси от високопрецизни ракети след края на по-голямата руска въздушна кампания през есента и зимата на 2022 г. Руските сили започнаха нова въздушна кампания през май 2023 г., фокусирана върху поддържането на по-редовен темп на удари срещу Украйна с по-малко ракети и Скибицки предположи, че това е позволило на руските сили да попълнят своите запаси. Украински официални лица по-рано съобщиха, че Русия е в състояние да произвежда приблизително сто ракети от различни типове на месец и това вероятно е позволило на руските сили или да поддържат, или незначително да попълнят своите запаси по време на лятната въздушна кампания.

Скибицки заяви, че руските отбранителни предприятия изпитват затруднения да произвеждат няколко десетки конкретни видове ракети на месец поради недостиг на чуждестранни компоненти.

Украински официални лица заявиха, че руските сили може да възнамеряват да възобновят по-широка кампания срещу украинската критична инфраструктура през есента на 2023 г., но оцениха, че Русия вероятно не е попълнила запасите си от ракети, за да поддържа кампания от мащаба на ударите през зимата на 2022-2023 г. Скибицки заяви, че руските сили провеждат разузнаване на украински инфраструктурни обекти и може да започнат мащабна серия от удари с ракети и дронове в края на септември или през октомври.

Руските сили нанесоха удари с до 100 ракети в една серия от удари по време на въздушната кампания през есента и зимата на 2022 г. и незначителното попълване на техните ракетни запаси вероятно ще им попречи да проведат въздушна кампания в почти този мащаб. Говорителят на украинските ВВС полковник Юрий Игнат заяви, че Русия увеличава производството на ракети, но не достатъчно, за да поддържа същата интензивност на ударите като есента и зимата на 2022 г.

Украински служители оцениха, че всяка предстояща руска ударна кампания може да използва нови тактики, които използват по-малко ракети и повече дронове. Скибицки заяви, че руските сили подобряват насочването и скоростта на вземане на решения, по-внимателно избират цели и щателно търсят маршрути за полети, които могат да заобиколят украинските системи за противовъздушна отбрана.

ISW вече е докладвал за способността на руските сили да правят нововъведения и да се учат в хода на войната.

Скибицки заяви, че евентуални предстоящи широкомащабни руски удари може да използват само около 10 до 30 ракети, но ще бъдат придружени от много по-голям брой ирански дронове Shahed-131/136.

Скибицки и Игнат заявиха, че по-голям брой дронове ще позволи на руските сили да заобиколят допълнително украинската противовъздушна отбрана, позволявайки на други снаряди да достигнат целите си. Игнат заяви, че дронове вероятно ще бъдат използвани при удари по украинската енергийна инфраструктура, а Скибицки отбеляза, че руските сили преди това са използвали дронове Shahed, за да повредят широко украински електрически подстанции.

Съобщава се, че Русия е започнала вътрешно производство на модифицирани версии на дронове Shahed-131/136, но според съобщенията се бори да ги произвежда с желаното темпо и качество.

ISW по-рано оцени, че руското командване може да вярва, че голям брой ударни дронове ще позволят на руските сили да преодолеят украинската противовъздушна отбрана, въпреки че безпилотните самолети Shahed остават руската оръжейна система, която е най-уязвима за украинската противовъздушна отбрана.

Съобщава се, че украинските удари са повредили руски самолети и оборудване на летище в Курска област на 27 август. РБК-Украйна цитира източници от Украинската служба за сигурност, че военното контраразузнаване на SBU е извършило удар с дрон на летище близо до град Курск в нощта на 27 август, повреди четири руски изтребителя Су-30, един изтребител МиГ-29 и радари за ракетна система С-300 и две ракетни системи Панцир. Губернаторът на Курска област Роман Старовойт заяви, че украинските дронове са повредили жилищна сграда, а руски провоенни блогъри заявиха на 28 август, че сателитните снимки на летището не показват видими щети на руската военна техника.

ISW не може независимо да потвърди резултатите от украинските удари.

Руски блогъри продължиха да критикуват руското Министерство на отбраната (МО) за пренебрегване на оплакванията на ултранационалисти относно малтретирането на бригада от Южния военен окръг, действаща в посока Херсон. Руски блогъри продължиха да твърдят, че руското военно командване е избрало да игнорира и премълчава докладите за части от 205-та отделна мотострелкова бригада (49-та общовойскова армия, Южен военен окръг), които са претърпели значителни загуби при неадекватна артилерийска подкрепа и лошо ръководство в Херсонското направление.

Един блогър твърди, че руското министерство на отбраната продължава да се сблъсква с бюрократични проблеми, които пречат на руската армия да претърпи реформи. Руските ултранационалисти са се надявали, че военното командване ще подобри управлението на военните усилия след въоръжения бунт на финансиста на групата „Вагнер“ Евгений Пригожин, който се опитва да промени руското военно командване – но тези надежди не се оправдаха.

Блогърът твърди, че възмущението от отношението към 205-та отделна мотострелкова бригада разделя руското информационно пространство на блогъри, които са лоялни към руското МО, и такива, които са против руското МО. Друг блогър твърди, че се въздържа да споделя 90 процента от информацията си за руските военни провали, като отбелязва, че руските служители възприемат ограниченото количество критики като лична атака срещу тях, вместо да мислят как да подобрят условията за руските военнослужещи.

Руските депутати и руското информационно пространство изразиха различни мнения относно предложения от руската Държавна дума законопроект, който лишава лица от придобитото им руско гражданство за избягване на военна регистрация и мобилизация. Депутатът от Държавната дума Михаил Матвеев обяви на 28 август, че е внесъл законопроекта, а руският опозиционен вестник „Верстка“ отбеляза, че нито един от законопроектите, съставени лично от Матвеев, не е достигнал до второ четене.

Неназован източник в Държавната дума каза на „Верстка“, че нито ръководството на Държавната дума, нито Руският съвет на федерацията са подкрепили законопроекта. Източник в Съвета на федерацията нарече отнемането на придобито гражданство „твърде сериозна заплаха“ за руските граждани с придобито гражданство, тъй като може да възпира хората да искат руско гражданство и защото гражданството е „свещено“.

Известен руски блогър заяви, че по-строгите административни мерки няма да решат всички проблеми на миграцията към Русия и се застъпи за мигрантите да се присъединят към строителни формирования, за да строят казарми и полигони за обучение, да прокарват пътища и да строят укрепления с драконови зъби.

Блогърът твърди, че руската армия вече е неефективна в правилното интегриране на затворници в своите бойни елементи и че добавянето на мигранти към руските въоръжени формирования допълнително ще усложни сплотеността на единиците.

Политически офицер от руския БАРС (Руски боен резерв) заяви, че частите на БАРС нямат специалисти и млади кадри. Политически офицер от отряда БАРС-13 твърди в интервю, публикувано на 26 август, че средната възраст на личния състав на БАРС е 45 години и че около 30 процента нямат никакъв предишен военен опит.

Малко вероятно е службите за военна регистрация и записване да завършат обявената по-рано планирана цифровизация на военните регистри до следващия наборен цикъл през октомври. „Верстка“ съобщи, че много служби за военна регистрация и записване продължават да използват хартиени документи и все още не са конфигурирали нови компютри или инсталирали нов софтуер на съществуващи компютри, за да улеснят процеса на цифровизация.

Украинското главно управление на военното разузнаване (ГУР) съобщи на 28 август, че украински партизани са предизвикали експлозия в казармите на чеченския отряд „Ахмат-1“ на Росгвардията (ОМОН) в Енергодар, окупираната Запорожка област.

ГУР съобщи, че експлозията е ранила служители на Росгвардия и е повредила превозни средства. Руски източници твърдят, че украински дрон е ударил сграда на гражданско-военната окупационна администрация на Енергодар.

Руските власти вероятно се опитват да повишат избирателната активност на регионалните избори през септември, като позволят на жителите на окупираните от Русия Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска области да гласуват в избирателните секции в окупирания Крим. Окупационната администрация на Херсонска област обяви на 28 август създаването на 15 извънтериториални избирателни секции в окупирания Крим.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че Русия вероятно е отменила планираното за септември съвместно стратегическо учение „Запад-2023“. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че Русия вероятно е отменила учението, тъй като руската армия няма оборудване и войски поради използването им във войната в Украйна и защото Кремъл е загрижен за вътрешните критики на военни учения по време на война. Русия все още може да проведе учения под надслов „Запад-2023“, но в много по-малък мащаб. Украинското разузнаване съобщи по-рано през зимата на 2023 г., че Русия и Беларус планират да проведат големи съвместни стратегически учения.