DSC03171 copy

КРАСИМИР КОСЕВ : ПАК ЛИ ЩЕ „ЦАКАТ” БЪЛГАРИНА ?

          Преди 30 години „цакането” с топла бира беше голям проблем в един култов филм.Сега,когато света е поставен в обстановка ,присъща само на романите от научната фантастика,се питам колко,какво и как ще трябва да преживее юнашкият ни народ.

Без претенции за изчерпателност,а само като лично мнение и с правото на свободното слово,си позволявам да изразя и споделя някои съображения,защото това е най-необходимото,най-възможното и най-задължителното в еднообразната медийна еуфория.Няма как да степенувам и подреждам нещата,но все пак:

1.Оцеляването на нацията,но не от епидемията ,а от екстремалната икономическа и финансова криза,която вече заразява всички.Естествено най-засегнати са 80 и повече процента от населението,които и без короновируса живеят на командно дишане.

Икономиката се срива,безработицата от 15 може да стане  60 процента,затварят се производства,дейности и услуги,а зад всички тях стоят със своите безпокойства и проблеми реални хора!Чуваме и четем ,какво правят в други държави,а в нашата-обрулена ?

 

2.Дошло е време да припомним стиховете на Вазов,че всеки може да помогне с нещо-жените с иглите,богатий с парите,учений с ума и пр.Засилва се и ролята на винаги важните журналисти,но на истинските,а не на поръчковите и с наколенки!

В тази връзка,като собственик на сайта „Несебър нюз” декларирам моята  и на екипа ми  отговорност ,да информираме обективно ,точно и ясно,така както сме го правили вече 16 години.Приемаме по всяко време критика и съвети,свързани с работата ни-ще съветваме и критикуваме и ние !

 

3.Питам се как държавата с най-много шивачки и шивашки цехове на глава от населението в Европа ,остана без елементарни предпазни средства за медицинските кадри, а и за всички граждани?През януари още,а не през март, трябваше да се похвалим,че можем да помогнем в това отношение  не само на нашите медици и граждани ,а и на други държави!

Как държавата с огромно производство на спирт остана без елементарните дезинфектанти ,та във всички аптеки,а и в други магазини  ,те да са абсолютен дефицит,какъвто  иначе няма за много редки и скъпи лекарства и стоки……?

 

4.Трябва ли още днес да се обоснове и обяви,че тази година няма да има летен туристически сезон,свързан с десетки други дейности и бизнеси?

Ще има ли самолетни компании,които да возят туристи  и куражлии хотелиери,които да отворят обектите си под угрозата да ги затворят скоро ,заради  установен заразен от подлия вирус?

Можем ли да си позволим да занулим един сезон,за да не се наложи да провалим следващи ?

 

4.Не на последно място-как ще функционира ,през незнайно колкото извънредните  месеци на епидемията ,централната и местна власт ? А всички нейни поделения и дейности-образование,здравеопазване,съдебна и правоохранителна система ,които и сега са блокирани?

По примера на Европейския парламент,на училищата ни,а и на детските градини ,следва да се реши Народното събрание и Общинските съвети да продължат да работят онлайн-дистанционно.Нали там са най-умните и кадърни наши избраници!

 

5.Ще чакаме ли големите братя и сестри да ни кажат какво да правим,вместо да се допитаме до учени,мъдри и хладнокръвни хора,които все още има и в страната ,а и по села и градове.За съжаление малко от тях са сред  тези,които ни управляват…..?

 

6.Не на последно място ,искам да подкрепя адекватните предпазни мерки,афиширани и обосновани от националните компетентни органи,свързани с ограничаване на епидемията ,с изключение на паникьорско-военните разпоредби.

И нека със сърцата и усмивката си да изкажем дълбока благодарност на героите от предния фронт на борбата с короновируса-лекари,медицински сестри,санитари,полицаи,работещи в магазини и аптеки,шофьори,полицаи,пожарникари,общински служители и др.и др.!

 

Унажаеми читатели и приятели,

 

Днес ,когато сайта „Несебър нюз”навършва 16 години , се обърнах към няколко повече или по-малко познати хора от община Несебър за позиция и мнение по актуалния въпрос ,свързан със ситуацията,с която никой от нас не се е срещал .Тяхното мнение  ще публикуваме през следващите дни ,без редакторски намеса.

 

      Всеки от вас, също може да напише своето мнение посредством секцията за коментари след този материал.Коментарите  не се появяват веднага,за да не замърсяват някои от тях околната среда…

 

      Може да ни пишете и на познатия мейл

 –k_kosev@abv.bg-направете го,имате много време!

 

ЧБМ-КОКИЧЕТА

ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ-КУРАЖ ,ДИСЦИПЛИНА И СОЛИДАРНОСТ !

 

Красимир Косев

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Красимир Косев


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *