157034889943221

ЧОВЕКЪТ С ПЕТ МОЗЪКА И БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ

 

Какво странно съчетание!

Д-р Георги Чалдъков

През 1963 г. професор Мъри Гел-Ман (1929 – 2019) –  „човекът с пет мозъка“ *  – открива нови свойства на елементарните частици – „странност“ и „чаровност“. Той е откривател на най-малките частици на материята – нарича ги „кварки“ от една фраза в „Бдението над Финеган“ на Джеймс Джойс: „Три кварка за мистър Марк“. Мъри Гел-Ман получава Нобелова  награда за физика през 1969 г. Тридесет години по-късно, на симпозиум в Коимбра, Португалия, Гел-Ман изнася лекцията „Плектика: наука за простотата и сложността“ (Plectics: The study of simplicity and complexity), публикувана в Europhysics News 2002; 33: 17-20.

Индоевропейската дума plek, през гръцката plektos, идва в българския като „сплетен“, „плетка“. Съответно simplex означава „единично сплетено“ (просто), complex – „взаимно сплетено“ (сложно), multiplex– „много сплетено“ (много сложно).

В книгата си „Кваркът и ягуарът. Приключения в простото и в сложното“, Гел-Ман, като пише за „уплътняване“ на едно съобщение, споменава и за учителката в начално училище, която дала за домашна работа написване на съчинение с 300 думи. Един ученик, който играл през целия ден, на другата сутрин преди училище написал набързо: „Вчера при съседите стана пожар. Аз се подадох от прозореца и започнах да викам: пожар, пожар, пожар, …“. Така съчинението станало точно 300 думи.

Последвам примера на „Кваркът и ягуарът“ и пиша за някои „странни“, но не „чаровни“ прояви на българските политици.

Урок за политици

Боливийка д-р Нели Меранда ни разказа как всяка сутрин водачът на инките казвал на своите хора „Не крадете и не лъжете!“. И те му отговаряли „И ти също!, И ти също!, И ти също!“

 

На политиците

Бъдете демофили (приятели на народа). Другите -фили и -фоби са геополитическа рулетка, в която България често е участвала и губила.

ББ и РР играят „Сърди се човече“

Медийното им говорене е изява на политически пубертет.

Парадокси

Парадокс на червеното вино – да пиеш много и да не пиеш е вредно.

Парадокс на БГ президенти и техните съпруги – да я имаш (РР) и да не я имаш (РП) е вредно.

Въпроси на 12 години

Докога егоцентризмът на Брюксел ще преобладава в отношенията със София и Букурещ? Има ли натрупана критична маса от доброта и емпатия, за да се изяви Homo reciprocans (Взамодействащият чо­век) в европейското общество?

Сега отговарям: Няма! Има нещо гнило в Европа.

Свободната граница

Геноцид се описва с арменската дума „агхет“ и означава невъобразимо престъпление, голяма катастрофа. През 1895 г. и 1915-1921 г. са избити повече от един милион и петстотин хиляди (1 500 000) арменци, много други са изселени, включително и в гостоприемна България – свободната граница.

Какъв заряд от емоции и признателност е имало в душите на тези арменци, за да кръстят детето си Азад Сахман, което в превод от арменски означава „свободна граница” – така е кръстен бащата на известния музикант Хайгашод Агасян.

„Резолюция 296 на Камарата на представителите на САЩ

е смела стъпка в служба на истината и историческата справедливост, което ще донесе утеха на милионите арменски потомци, оцелели в геноцида”, написа в Туитър арменският премиер Никол Пашинян.

Българските депутати обаче не посмяха да признаят арменския геноцид, като геноцид, и го нарекоха “масово изтребление”. След като не чуха Яворов и народа, сега послушковците ще послушат „най-големия брат”.

Суперлибералната чума е по-опасна за човека,

отколкото африканската чума за прасетата.

Откровението на една холивудска актриса

Френският език е моята най-голяма сила.

После, #Me Too

Лошо

В една Б има много ББ (и ЦЦ).

Тревожно, много тревожно

108 526 : 365 = 297 българи умират дневно (2018 г.)

______________________________________________________________

* Едно американско списание написа за професор Мъри Гел-Ман:

It can’t be easy being the Man with Five Brains in a world with plenty of Men With Half a Brain

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *