655-402-mf-se-otkaza-ot-formulata-si-za-opredeliane-na-minimalnata

Цените у нас стигнаха европейските

Плащаме за млякото, сиренето и яйцата колкото средният европеец, показват данни на „Евростат“

автор:Дума


Въпреки че хората в България са с най-ниските заплати в ЕС, цените на някои от основните хранителни стоки у нас вече се доближават до средното ниво за Европа. Това показват данни на „Евростат“. Цените на млякото, сиренето и яйцата стигат 98% от средното за Евросъюза. Най-скъпи са млечните продукти в Кипър – със 136 на сто над средните. Най-ниски – в Полша.

При месото сме сред европейците, които пазаруват на по-ниски спрямо общия пазар цени – 64 на сто спрямо средните стойности за Европа. Според предишни проучвания на „Евростат“ обаче българите са принудени да отделят най-голяма част от бюджета си именно за храна. По този показател сме първи в Европа.

Според анализа на „Евростат“ заедно с доходите у нас растат и цените, за да достигнат до средните нива в ЕС.

По отношение на хляба и зърнените храни. Имаме втората най-ниска цена в Европа – 62% от средното за съюза. По-малко от нас плащат само в Румъния – 54 на сто. Най-скъп хляб купуват датчаните – цената там е със 150% над средното ниво.

И при месото сме сред европейците, които пазаруват на по-ниски спрямо общия пазар цени. 64 на сто спрямо средните стойности за Европа.

Алкохолът и цигарите в българските магазини са най-евтини в целия Европейски съюз. Причината е в ниския акциз. За тютюневи изделия плащаме 49 на сто от средното на европейския пазар, за алкохол – 74%.

Най-скъпи са хранителните стоки във Великобритания – почти двойно спрямо осреднените стойности в Европа. Тук обаче трябва да припомним, че според предишни проучвания – също на „Евростат“ – българите харчат най-голяма част от бюджета си именно за храна. И по този показател сме първи в Европа, което би трябвало да означава, че ниските цени спрямо средните за европейския пазар за мнозина у нас са всъщност високи. Защото освен на цените важна е и друга съпоставка – при доходите.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *