768x4323eerrr

Цветан Цветанов: Ако имаше правораздаване и то си беше свършило работата Нотариуса щеше да е жив и да излежава присъдата си

 

 

Ако имаше правораздаване и то си беше свършило работата Нотариуса щеше да е жив и да излежава присъдата си. Това каза Цветан Цветанов председател на Републиканци за България и бивш вътрешен министър в „Часът на избора“ по Евроком.

По думите му има и други лица, които също са имали сериозно въздействие върху съдебната система и са правили опити за сплашване или държане в зависимост на определени представители на съдебната система или на изпълнителната власт.

„Трябва да се върнем във времената, когато действително имаше разделение на властите – изпълнителна, съдебна и законодателна. За голямо съжаление след 2013 година, когато вече имаше нов главен прокурор и зам.-главен прокурор, тогава беше променена цялостната концепция и бяха иззети правомощия на изпълнителната власт, и в общи линии бяха припознати от прокуратурата, защото много от оперативните дела, които са функция и задължение на изпълнителната власт, бяха прехвърлени от ГДБОП в ДАНС и заедно с прокуратурата, тези дела всъщност не видяха бял свят“, припомни Цветанов.

„Там имаше много сериозна, чувствителна оперативна информация за корупция по-високите етажи в съдебната система, в държавната администрация и също така оперативни дела, които бяха много значими и чувствителна информация за организираната престъпност. Само да кажа, че всичко това, което беше прехвърлено тогава, за първи път в държава от ЕС беше направена законодателна промяна и функции  на Министерство на вътрешните работи, бяха прехвърлени на контраразузнавателна структура, което го няма никъде в държавите от Европейския съюз. Същевременно някои от тези, които протичаха по оперативните разработки, бяха заличени, а след това получиха своето професионално развитие, което увеличи тази възможност за зависимости, които говорим днес. Това е функция, която наблюдаваме в процесите на държавата, а аз съм убеден, че ще има отново нови пешки, които по всяка вероятност може би ще се елиминират, за да не се разплете възелът за тези, които са отгоре – кукловодите на всичко това, което се случва“, подчерта бившият вътрешен министър.

 

Според Цветанов анкетната комисия в парламента по случая с Нотариуса, няма да има ефективност. „Тя ще ни запознае с факти и обстоятелства, които до ден днешен са станали публичното достояние. И за всичко останало, за което може би обществото трябва да бъде информирано, това ще бъде следствената тайна и няма да може да бъдат разгласени обстоятелствата“.

 

„Трябва да се направи цялостен преглед какво се е случило след февруари месец 2020 година, когато е постъпил сигналът за заплахи към съдията и какви са институционалните действия. Какви мерки са предприети, прекратено ли е, имало ли е въздействие на някой висшестоящ. Ако  съдебната и правоохранителната система си бяха свършили работата, по всички тези сигнали, смятам, че днес Нотариусът щеше да бъде жив, но може би щеше да излежава своята присъда.

 

Алексей Петров също може би щеше да е жив, ако имаше бързо правораздаване, защото по доказателствата на делото „Октопод“ се правеха всякакви възможни опити за шиканиране на процеса и проточването му във времето“, каза още Цветанов.

„Бавното правораздаване дава предимство на подсъдимите, да въздействат върху свидетелите и аз мога да дам паралел с друго дело, в което хората са живи и здрави, но излежават своите присъди. По делото с Килърите имаме доживотни присъди без право на замяна, за убийства и други престъпления, които са подготвяли и  са извършвали и бяха доказани. Нито един от свидетели не си промени показанията, по време на целия съдебен процес, но той успя да приключи в рамките на около 2-3 години. Това даде възможност, тези хора да получат съответните присъди и близките на жертвите, на убитите да получат някаква удовлетвореност, че все пак има някакво правораздаване“, разказа бившият вътрешен министър.

 

„Първо винаги се прави някакъв опит за овладяване и зависимост на политици, които имат собствено мнение, които отстояват някаква принципна позиция. Аз и други политици не се поддадохме, но ни бяха образувани дела и минахме през целия съдебен процес. Тези които се поддадоха не стигнаха до съдебни процеси, останаха с прекратени прокурорски разследвания, които винаги могат да бъдат активирани отново. За съжаление фактори в държавното управление се превърнаха в зависими от определени субекти, които влияят на политичния процес на държавата и върху организираната престъпност“, уточни Цветанов.

„Смятам, че всеки трябва да отстоява принципната си позиция и да не се поддава”, добави Цветан Цветанов.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *