home~AOme3t~o8nLin~EPOLfq_j

Татяна Дончева: На Несебър му предстоят месеци на голямо надлъгване и издевателство

 

Снимка: НОВА ТВ

Юристът смята, че Общинският съвет може да се закълне и да започне работа

Жителите на Несебър трябва да отстояват позицията си

 

Георги РУСИНОВ

 

„На Несебър му предстоят месеци на голямо надлъгване и издевателство над града. Разбирам, че разни хора са тръгнали да натискат общински съветници. Ще има опити да бъде сложен председател на Общински съвет от ГЕРБ или МОРЕ. Те все пак имат превес в гласовете. Много е важно обаче гражданите на Несебър да дадат да се разбере, че веднъж ще избират кмет и това вече е станало“. Това заяви пред „Черноморски фар“ адвокат Татяна Дончева.

Тя защитава интересите на обвинените за купуване на гласове хора от партията й „Движение 21“ – Атанас Япаджиев и Константин Лефтеров. Те заедно с още двама бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, начело с вече избрания отново кмет Николай Димитров. Мерките за неотклонение на двамата също вече са променени и така в ареста останаха само Димитров и двамата кандидати от БСП – Петър Тодоров, и Георги Георгиев.

По делото постановление за задържане има и Костадин Нищелков, който е водач на листата на „Български социалдемократи“, но според Дончева такова до момента не е осъществено. Имало и нови свидетели от ромската общност, които много се страхували за живота си.

„Някой му дал 100 – 200 лева, а той сега се страхувал. Че той с 8 000 гласа по 100 – 200 лева откъде да ги изкара тези милиони Димитров, за да купува гласове? Това са просто едни разкази. Използва се репресия, за да се вземе общината, такъв случай няма досега“, каза още тя.

Дончева е категорична, че Специализираната прокуратура действа на сляпо.

„Някой им подшушнал и те ровят сега, но няма да излезе нищо. За Лефтеров и Япаджиев например виждаме, че няма никакви доказателства. Главният им свидетел Димитър Балинов се оказа, че е на антидепресанти, бил в психодиспансера. Те го използват да каже каквото му наредят. Но твърденията не са факти и трябва да бъдат подплатени с доказателства. Не може по слухове да се приема, че някой човек е извършил престъпление. Бил казал свидетелят, че Япаджиев бил давал пари за гласове на кмета. Защо да купуват гласове за някой друг?“, обясни тя.

Юристът обясни, че в последното заседание, продължило 7 часа, в което бяха обжалвани мерките за неотклонение, е станало ясно, че няма свидетел, който да е виждал, говорил, или да са му били предлагани пари от Димитров. Във връзка с обвинението за организирана престъпна група (ОПГ), няма нито един, който до момента да е казал, че са се събрали и че Николай Димитров им е дал наставления да купуват гласове за него. Липсвали каквито и да е доказателства за ОПГ.

„Единствено се работи по тезата, че Балинов бил казал. Свидетелят се е срещал с другите две лица, но не и с кмета. Четири пъти, по думите му, се бил срещал с Георгиев, който му бил давал рекламни материали. Ама то по време на избори рекламни материали всеки дава. Чудя се как ще доказват кой на кого дал пари? Балинов разказва за нещо, което трудно може да се нарече среща – там някъде, пред някакъв магазин ли беше, заведение ли, се срещнали с Петър и Георги (б. а. двамата общински съветници от БСП), ама и Николай Димитров бил някъде наблизо. Че то наблизо са минали още 10 или 50 човека тогава. Кметът категорично не е говорил с него“, коментира тя и добави, че е много грубо да се работи само по слухове.

Безпрецедентния казус с бъдещото заклеване на Николай Димитров като кмет и това на общинските съветници Дончева също се затруднява да предвиди. Според нея има вероятност Димитров да се закълне и от ареста.

„Според мен обаче Специализираната прокуратура ще иска отстраняване на кмета поради обективна невъзможност за повече от шест месеца да изпълнява функцията си. За мен жителите на Несебър трябва да отстоят позицията си, както отстояха до този момент правото си те да си избират кмета, а не някой друг. Да си организират съвета, да си започне работа, има си изпълняващ длъжността кмет в момента. Ще се закълнат, ще си изберат председател, да се събират поне веднъж месечно, за да работят по най-важните неща“, завърши тя.

Print Friendly

Автор: в."Черноморски фар"-Бургас


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *