Сайтът, който представи вчера правителство, ще свърши работа на студент за написването на курсовата му работа. Естествено, сайтът ще е най-полезен за тези, които са направили сайта, защото ще вземат някой лев. Това заяви в студиото на Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян. По думите му представеният вчера от служебната власт сайт за проследяване на цените на основните хранителни продукти е било безсмилено действие.

Невъзможно е с административни мерки да се контролира пазарът, това дори и в Китай не може да се случи, заяви още Хампарцумян и посочи: Това са популистки опити на властта да покаже загриженост за народа.

По думите му хората не искат такива сайтове, а ефективен пазар, който да предлага качествена храна.

„Да се опитаме да стандартизираме и администрираме цени на хранителни продукти, е мисия невъзможна. Опитвано е в комунистическата система, но не работи добре, предупреди експертът.

Какво искат българите: таван на цените, строга държава и… комунизъм

Какво искат българите: таван на цените, строга държава и… комунизъм

Автоматично критично е обществото ни към търговските вериги, но пък над 50% пазаруват там

Хампарцумян определи опитите да се наложи таван на цените и да се вкарат те в регулация чрез пуснатия сайт като: популистични и безплодни опити да покажат загриженост за населението, а крайният резултат в крайна сметка ще е – цените са такива, каквито са.

Банкерът също така прогнозира, че цените на плодовете и зеленчуците ще тръгнат естествено надолу, когато им дойде сезонът. А и кой е казал, че трябва да купуваме евтини плодове и зеленчуци по средата на зимата, попита той.

Според Хампарцумян не се налага да се вдигат данъците, а просто трябва усилията да се насочат към един по-консервативен бюджет и по-ефективна държавна администрация, която да си върши работата. Държавната администрация в голямата си част остава крайно неефективна, а по-високите данъци, наляти в неефективна администрация, означават пълнене на кацата без дъно.

Финансовото министерство публикува мерките си за стабилизиране на хазната за обсъждане

Финансовото министерство публикува мерките си за стабилизиране на хазната за обсъждане

11,2 млрд. лв. за помощи, компенсации и от намалени данъци отчита МФ за 2 години

Данъците всъщност подхранват – слагаме ги в една шапка, даваме ги на политиците, да ни върнат услугите – здравеопазване, образование. Затова трябва да има реалистичен бюджет, защото политиците ще трябва да решават две неща – първо, да направят консервативен бюджет, за да могат да се преследват икономическите цели на България и стабилната икономика, да дадат добра база за растеж, но трябва да мислят и как ще ги изберат пак, обясни Хампарцумян.

Търговските вериги няма да разговарят с властта за таван на надценката

Търговските вериги няма да разговарят с властта за таван на надценката

Те обаче искат разговор за борба с инфлацията