Проф. Стив Ханке, един от съветниците на България при въвеждането на валутния борд е категорично против влизането на България в чакалнята за еврозоната. Това стана ясно от неговото интервю в предаването „120 минути“ по bTV.

Стив Ханке е професор по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ. Той еикономически съветник на президента Роналд Рейгън.

Според него системата на Валутния борд е по-добра и левът е по-добър, защото валутният борд налага твърдо бюджетно ограничение на фискалните власти в България. Те не могат да заемат пари от Централната банка, това е твърдо бюджетно ограничение.

България е сред лидерите в Европейския съюз с нисък дефицит, съотношението държавен дълг/БВП е ниско. Това е едно предимство. Нямате проблема на Гърция, каза проф. Ханке, според когото България ще има фискален проблем като Гърция, ако приеме еврото.

Седемгодишно забавяне на икономиката на еврозоната и ЕС

Седемгодишно забавяне на икономиката на еврозоната и ЕС

През последното тримесечие на 2019 г. икономиката на валутния съюз и на ЕС се разшири с 0,1 на сто в сравнение

„С Валутния борд и лева, България има суверенитет над паричната си система. Тоест, ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната валута на щатски долар или злато, или друга по-висша такава. Вторият аспект на суверенитета е, че сега резервите на лева се пазят в България, контролират се от българите. Ако влезете в еврото, ще трябва да изпратите огромни суми от резервите си във Франкфурт и ще се контролират частично от Европейския съюз и ЕЦБ“, каза проф. Ханке.

Той даде пример с Литва, която е изпратила 550 млн. евро резерви във Франкфурт. Това е въпрос на суверенитет.

Горанов отсече: Спекулация е, че има тайни споразумения за еврозоната

Горанов отсече: Спекулация е, че има тайни споразумения за еврозоната

Министърът успокои, че няма да има обезценяване на спестяванията на българите

„Трето, превъзходството на системата – погледнете Хонконг и валутния им борд. 6 месеца има размирици и проблеми, а хонконгският долар е останал клонинг на щатския долар, напълно стабилен, нищо не се е случило. Никога не е имало провал на валутен борд„, обясни проф. Ханке.

Той даде съвет – „взимате Валутния борд и, както неотдавна писахме с професор Танев, го разширявате да обхване и банковата система. Банковата система ще бъде непоклатима като лева и Валутния борд. Ще имате най-модерната система. Забравете за европейските регламенти и бюрократи, които погазват всичко. Не се справят много добре, не се славят с добра история. Само погледнете Гърция„.

Той отново посъветва да погледнем примера на Гърция. „Красотата на валутния борд е, че можете да го замените за по-добра резервна валута, ако еврото поради някаква причина отслабне. Имате паричен суверенитет. Когато минете на еврото, ще сте в капан. Никога няма да можете да се измъкнете„, обясни проф. Ханке.

Относно уверенията на управляващите от кабинета „Борисов-3“, съветникът на американския президент Рейгън обясни, че правителството е решило да вкара България в чакалнята на Еврозоната.

Решили са го по много потаен начин, в пълен мрак. Промените на Стоянова бяха приети без българското общество да знае каквото и да било по въпроса, както често се случва в България. Какво възнамеряват да правят? Разбира се, казват, че няма да променят обменния курс преди да влязат в чакалнята. Но щом влязат в чакалнята е ясно, че ще действат приетите правила, които позволяват 15% колебания от фиксирания курс на лева към еврото“, заяви проф. Ханке.

Радев настоява властта да говори за България след чакалнята на Еврозоната

Радев настоява властта да говори за България след чакалнята на Еврозоната

Дали ще се повишат цените след влизане в Еврозоната, пита президентът

Според него България има скрит коз, а именно обезценяване. Ще има много спекулации щом влезете в чакалнята.

Той даде пример с Швеция, която няма да влиза в чакалнята. Нямат намерение да го правят, защото отказват да променят закона за Риксбанк. Отказват да правят това, което направи (Менда) Стоянова с внесените промени. Тоест те няма да бъдат допуснати до чакалнята, точно както искат. Шведите никога не биха променили Закона за централната си банка без национално допитване, обясни проф. Ханке.

„Прозрачен референдум не би ли бил по-предпочитан, отколкото тайните промени на Стоянова да бъдат приети в пълен мрак от българските политици с крадливите им ръчички? Нелепо е! Това не е демокрация. Така работи демокрацията в България. Много мътна и съмнителна работа. Предлагам да правите нещата като шведите, където има открита демократична система“, заяви Стив Ханке.

Гешев иска ДАНС да провери цялата приватизация

Обновена

Гешев иска ДАНС да провери цялата приватизация

Гледат събрани ли са лихвите, неустойките, обезщетенията

Относно приватизацията в България и съветът му към президента Петър Стоянов (1997-2002 г.) да спре корупцията в страната, американският професор разказа, че е предоставил документи на Стоянов с доказателства за корупция, но не знае какво е станало с тези документи.

„Проблемът на прокуратурата и на съдебната система в България е, че вълкът вече отдавна е в кошарата. Имам предвид, че самата съдебна система е корумпирана. Не знаем какво ще се случи.

Филчев: Основният проблем с проверката на приватизацията е давността

Филчев: Основният проблем с проверката на приватизацията е давността

Може да се промени Конституцията и да се увеличи давността, заговори той