kredit-online-social

От къде да изтеглим потребителски кредит – Банка или Кредитна компания?

 

Потребителският кредит е един от най-разпространените заеми на кредитния пазар в България. Той се предлага от банки или кредитни компании. Хубавото при тези заеми е,че не се изисква обезпечение с ваш имот, както е при ипотечните кредити. В сравнение с кредитните карти и бързите кредити, те имат най-поносими лихви, най-дълъг период на погасяване.

 

Потребителски кредит може да откриете във всички Банки и небанкови организации, като при тях е познат също така и като бърз потребителски кредит. Популярност на този кредит сред хората се дължи на това, че с него може да покриват спешни задължения от най-различен характер. Плащане на сметки, данъци, спешен ремонт на жилище, поправка на повреден автомобил, средства за лечение и много други нужди. Когато се теглят по-големи суми, причините могат да са належащи, но не толкова спешни, защото времето на усвояване и връщане на сумата може да е малко по-продължително.

Теглене на потребителски кредит от банка

При тегленето на потребителски кредит от банка ползата за клиентите е възможността да изтеглят по-големи суми. Исканията към кредитоискателите са най-различни и зависят от банката, към която са се насочили. Най-общо се изисква наличието на добра кредитна история и осигурителен доход. Банките вземат под внимание разходите които имате, като наем, битови разходи, наличието на други кредити. След направената проверка в ЦКР, ако се окажете с неизплатени вноски по кредити, продължителни забавяния, банката може да не ви разреши тегленето на заем. Друго важно условие в много случаи за да получите потребителски кредит банките може да ви изискват да осигурите поръчител. Това обикновено е ваш близък човек, който има финансовата възможност, ако вие срещате трудности при погасяването на кредита, да покрива вноските ви.

Теглене на потребителски кредит от кредитна компания

Ако сте се насочили към тегленето на потребителски кредит от кредитна компания, трябва да знаете, че процедурата е по-бърза и безпроблемна. Може да кандидатствате онлайн или в някой от офисите на компаниите. Определено онлайн е по-приятния начин, от собствения си дом в удобно за вас време, просто попълвате електронното заявление. В този случай говорим за бърз потребителски кредит. Можете да бъдете одобрени в рамките на 15 минути, бързо е и усвояването на заявената сума. Не се изисква доказване на доходи, наличието на поръчител, предоставянето на голям брой документи. Но, ако сте от тези хора, които държат на персоналния контакт, искат да им бъде отговорено на всичките им въпроси тогава е най-добре да посетите офис на компанията.

 

При потребителския кредит от небанкови компании може да кандидатствате за по-малки суми отколкото, ако го направите от банки. Но тези средства са отлична помощ при нужда от плащане на ток, вода, парно, телефон или за закупуването на лекарства или промоционални стоки например.

Какви суми можем да изтеглим

Обикновено потребителските кредити достигат до суми от порядъка на  5000-10000 лева, но ако теглите от банка може да получите и заем за по-големи суми. Но очаквайте и по-висок долен праг при тях. Трудно бихте могли да попаднете на заем от порядъка на 600- 800 лева. Докато при кредитните компании може да кандидатствате за максимални суми до 2000-5000 лева. Те се характеризират с ниска долна граница. Ако в даден момент се нуждаете от малка сума, може да получите дори 100 лева заем. Хубавото е, че отпуснатите малки суми често са без оскъпяване.

 

В много от небанковите организации първият кредит е безлихвен. Например, ако изтеглите заем за 400 лева със срок на изплащане  30 дни, това означава, че в края на периода ще върнете точно 400 лева.

Какви лихви да очакваме

Когато решите, че искате да теглите кредит най-важното е да прецените от каква сума имате нужда и дали ще можете да изплащате дълга си. След това да започнете да проверявате кредитния пазар и да търсите най-добрата оферта за вашите финансови потребности. Голямо внимание трябва да обърнете на лихвите. Банките и кредитните компании имат различни лихви на предлаганите потребителски кредити. Най-сигурно е да се насочите към кредитор, който оферира по-ниски такива.

Лихвените проценти, които ви се начисляват при потребителски кредит могат да бъдат плаващи или фиксирани. Ако се насочите към фиксирана това ще ви донесе сигурност, че вноските ви по заема няма да се променят, а ще останат същите. Но има едно но – те са по-високи от плаващите. За това, ако теглите заем за по-кратък срок по-добре се насочете към плаваща лихва.

Заключение – Потребителски кредит от банка или Кредитна компания

Това е персонално решение, което трябва да бъде взето след внимателно проучване на кредитния пазар. Ако изберете да теглите от банка, трябва да сте готови за една по-продължителна и обстойна процедура, с предоставянето на много документи. Банките правят и разширена проверка на доходите и кредитния ви статус. Но ако вече сте клиент в същата тази банка ще се възползвате от по-добри условия и по-ниска лихва. Такива условия може да се предложат и на нови клиенти в зависимост от индивидуалния профил.

 

За тези, които избират кредитна компания могат да очакват една бърза и лесна процедура по кандидатстване за кредит. От потребителски кредит в небанкова организация могат да се възползват хора, които са все още в изпитателен срок или на временен договор. Дори и тези, които имат лоша кредитна история или недостатъчни доходи.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *