768x432хшхшхшщ

Настимир Ананиев: Посоката в предложенията на Гешев е правилна, но има и притеснителни неща

 

Напълно подкрепям конфискацията на МПС при алкохол и наркотици. Aз я предложих още 2016 г., но тогава ГЕРБ я отхвърлиха.

 

Предложенията, които вчера направи главният прокурор Иван Гешев, са в правилна посока, но има и притеснителни неща в тях, заяви Настимир Ананиев – лидер на Европейска партия Волт и експерт по пътна безопасност.

През 2016 г., като председател на транспортна комисия в 43-то Народно събрание, предложих конфискацията на автомобил при употреба на алкохол, наркотици, когато никога не си имал шофьорска книжка и караш с „джигитска“ скорост. От ГЕРБ не ги подкрепиха тогава, допълни Ананиев.

Не подкрепям предложените строги наказания за причиняване на смърт на пътя след употреба на наркотици и на алкохол над 2 промила. Защо не си останат сегашни 1.2 промила, както е по НК? Или пък ако искаме още по-ясна заявка и работеща превенция, нека бъдат 0.5 промила! Ако остане предложението с 2 промила се дава грешен сигнал, че е ОК все пак да се пие алкохол и да се шофира, заяви Настимир Ананиев.

Относно увеличаването на броят на образуваните наказателни производства, свързани с управление на МПС след употребата на наркотични вещества, искам да напомня, че януари 2017 г. по време на 43-то Народно събрание, вкарахме 9 текста в законите, свързани с тази употреба и шофирането, което позволи такива водачи да бъдат санкционирани като цяло и затова бройката се увеличи в пъти, напомни председателя на транспортна комисия в 43-то Народно събрание.

Най-притеснително е, че тези мерки ще влизат в сила при умишлено нарушение. В момента такъв умисъл не може да бъде доказан и затова повечето подобни престъпници ги осъждат с по-малки присъди за смърт по непредпазливост. Ще видим какво ще се случи с делото на Милен Цветков, където обвинението е за умисъл и ако бъде доказано, ще може да се ползва за правен прецедент. Аз лично бих изкарал 4 хипотези пред скоби в Наказателния кодекс и да е ясно, че ако караш пил, дрогиран, без книжка и с „джигитска“ скорост и причиниш смърт те очаква ефективна присъда от минимум 20 години до доживотен затвор плюс, разбира се, конфискация на автомобила.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *