Предсрочни избори не са необходими в този момент. Шест месеца има до редовните избори. ГЕРБ има полза от предсрочни избори, ДПС мисля че са неутрални по този въпрос. Те имат постоянна стабилност по време на избори, независимо дали са предсрочни или редовни.

Това заяви пред БНТ бившият лидер на БСП и бивш вътрешен министър в кабинета „Станишев“ Михаил Миков.

По думите му за пореден път атаката е насочена и към ДПС, за да се затвори възможността за тяхно участие в управлението. Ситуацията с плаж Росенец (затворен е – б.р.), е от много години, но сега се появява, експонира се удобно чрез социалните медии. Според него целта е да се затворят възможностите някой да може да направи явна коалиция с ДПС.

В коментар за исканите оставки на трима министри – финансовия Владислав Горанов, икономическия Емил Караниколов и вътрешния – Младен Маронов, Миков заяви, че се прави се проба как реагира обществото на такива знакови имена.

„Мисля че ще се стигне до по-голямо отстъпване, Борисов ще даде премиерското място да даде вид че ГЕРБ сее поотдръпнал от властта. ГЕРБ няма как да се отдръпне от властта. Те имат мнозинство (в парламента – б.р.)“, каза Миков. Той е против предсрочни избори, защото през зимата – натискът ще бъде предимно върху работещите.

Протест: Ден 8

Протест: Ден 8

Христо Иванов иска оставката на Борисов

Очевидно е, че 7 месеца преди изборите има криза, каза Миков и представи два варианта за излизане от нея. „Предсрочни избори или довършване на мандата. Няма ясен отговор на въпроса какво следва – хората не искат да живеят така, очевидно е че, има изчерпване на позиции, социологически проучвания показват, че той води, на парламентарно или извънпарламентарно ниво няма платформа, която да отговори на исканията на хората„, каза бившият лидер на БСП.

БСП има претенция, но ако тя беше такава (алтернатива – б.р.), сега щяха да се веят червени знамена, а по площадите се вее националния флаг, призна червеният политик.

Според него е опасно и някой може да се изкуши (от ситуацията). Притеснителен е и постоянният удар върху институциите – смущава ме, че такива разговори в публичното пространство се появяват. Правят сметки за после.

Очевидно е, че това, което остана от периода Костов днес е реанимирано, това олицетворява спадът на един кабинет, каза Миков.

Споменавайки идеите за нови политически проекти – на Слави Трифонов, на Мая Манолова, бившият лидер на БСП каза, че е възможно политиците да се реанимират за мажоритарни мандати, възможно е да се заговори за президентска република. Радев не е заявявал такава претенция и се надявам, че ще се движи в правомощията на действащата Конституцията, каза Миков.

Едноличната власт нанася тежки поражения на демокрацията. Сега е доста авторитарен модела на Борисов на упражняване на авторитарната демокрация. Вярвам, че повечето български граждани си дават сметка за това“, обясни червеният политик.

Според него настоящият председател на БСП Корнелия Нинова няма конкуренция, тя ползва всички механизми в партията, което води до разделение в БСП. Тежко е положението на БСП, призна Миков.

БСП няма бюджет за 2020 г., парите се харчат авансово – на юнашко доверие. Има ожесточаване към инакомислещите, а не концентрация в големите въпроси как БСП да спечели обществото респективно за следващите избори, каза Миков.

За настоящата ситуация в страната той заяви, че ако Борисов има вина, тя е за политическата ситуация. Трябва да се върнем в класическата политика, да се знае кое е ляво и дясно. Ковид рецесията ще нанесе жесток удар по трудещите се, би трябвало лявото да е алтернатива, каза Миков.

Според него погрешно поставен е въпросът Нинова-Борисов. Въпросът е преди и след избори каква е платформата каква политика – дали в интерес на едрите олигарси, на работещия капитал или в интерес на работещите.

Хората са недоволни, защото не могат да получат нормално здравеопазване без да извадят пари от джоба. Доходите не могат да бъдат аргумент за прокуратурата. Тези размествания в едрия капитал, несъмнено ще доведат до промени, смята червеният политик.

За действията на прокуратурата той смята, че можеше да се спести малко показност при влизането в президентството.

Не смятам, че сградата на президентството е неприкосновена, но начина, по който беше свършено преля чашата. По същия начин прокуратурата влезе преди месеци и в МОСВ, но тогава може би не е имало такава обществена чувствителност“, каза Миков, визирайки ареста на екоминистър Нено Димов.

Защо никой не коментира действията на съда, той е разрешил тези действия. Това вкарва един нюанс за използване на ситуацията за атакуване на главния прокурор, обясни политикът.

За протестите Миков каза, че никой не може да каже при един протест дали има платени. Платените участници в протеста не се заплащат от недоволните (граждани, които протестират – б.р.), те се заплащат от онези, които очакват ползи след протеста, допълни Михаил Миков.

Весела Лечева вижда опит за налагане на чужд сценарий на протестите

Весела Лечева вижда опит за налагане на чужд сценарий на протестите

Призова протестиращите хора да се разграничат от хората със спорно минало