Какво означава Америка раздава правосъдие? Америка раздава правосъдие, Русия раздава ордени. С тези реплики председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов коментира в студиото на БТВ налагането на санкции от страна на САЩ върху съдия Андон Миталов от спецсъда.

Не става въпрос за мен, а за България, ударът е не върху мен, а върху България. Това унижава, бе категоричен Николай Малинов.

Малинов се противопостави изобщо на практиката Америка да иска да се меси в работите на чужда държава. Той бе категоричен, че Америка не може да се меси в работата на българските власти и не може да съди един български съдия, без преди това българският съд да го е осъдил.

Защо изобщо Америка се занимава с това и нейна работа ли е това? В момента превръщат България във фронтова зона за атаки срещу Русия и то със съдействието на българските власти, смята Малинов.Иначе той отхвърли категорично всякакви твърдения да е осъществявал шпионаж в полза на Русия, казвайки два пъти, „аз съм български патриот и български политически деец и искам да работя за България“.

Малинов няколко пъти поиска доказателства както за вината на съдия Андон Миталов, така и за своето обвинение за шпионаж.

Българският съд, а не Помпео или някой друг може да посочва вина, според Малинов.

Всичко от последните месеци показва, по думите на Малинов, че се развива целенасочена атака с цел разваляне на отношенията между България и Русия: „Не така с нашия древен народ и цивилизация.“

Иначе би пътувал до САЩ, макар и до този момент не го е правил, посочи Малинов и обясни, че би пътувал до САЩ с цел да даде и той съвет за спазването на конституционността, за уважението към коренното население и изобщо съвети как да живеят в един по-хармоничен свят.

Малинов обясни, че е редно както Америка дава съвети на България и България, такава древна държава и древен народ, да консултира Америка. Малинов имаше желанието да говори за патриарх Фотий, за Юстиниан Велики и теорията му за хармонията, позова се и на богомилите, които първи в света са прокламирали равенството между мъжа и жената, като основание за самочувствието на България да консултира Америка.

Иначе Николай Малинов заяви няколко пъти, че не познава съдия Миталов и няма контакти с него никакви. Дори предложи да се организира отделно предаване с адвокати, съдии и прокурори, които да отговарят на въпроси за мярката му за неотклонение и забраната да пътува в чужбина. След като веднъж се е върнал от чужбина, значи няма никакво основание да продължи да бъде задържан. Защо ме наказват втори път, след като си е платил 50 000 за мярката за задържане, недоумява Николай Малинов.

Той изрази недоволството си, че в момента, и миналата седмица дори, е получил покана лично от руския патриарх, от свой приятел индийски милиардер, от френски издател, но от съда са му отказали разрешение да пътува.

Не Борисов може да говори за зловредно влияние, отсече Малинов и реторично попита какво ще направят с милионите русофили в България – ще ги мачкат, ще ги хващаме? Общественото мнение трябва да се отчита, обясни председателят на движение „Русофили“.

Николай Малинов е недоволен, че не се разбира у нас, включително и от българските власти, че на Америка „им е сбъркан света“ и това, по думите му, „трябва да се чуе от древните държави като България“. Малинов защитава тезата, че Европа ще е по-силна с Русия, както това правят френския президент Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. По думите му трябва да се поставя акцент върху позитивното, върху духовното, върху религията и културата.