768x432оуоеуоеуо

КОЛОНИЗАТОРИ СЪЗДАВАТ ДЪРЖАВИ, НЕОКОЛОНИЗАТОРИ – ПРАВИТЕЛСТВА

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

 

 

 

Благодаря ти, Боже, че не се родих човек –

да мразя своите с такава дива радост,

да гоня плячката си с безпощадна стръв

за да убия – без да бъда гладен,

преследван цял живот от жаждата за кръв.

Илиян Троянски, “Аз и моят вълк”

 

В еволюционната биология на човека има хипотеза за връзката между консумацията на месо и разрастването на мозъка. Така ролята на човека-ловец – Homo necans (убиващият човек) – става il primo motore на еволюцията на човешкия интелект – човек се опитва да говори, да рисува по стените на пещерите и по скалите, но същият този човек се учи да прави сечива за убиване на животни. И на хора.

          Когато едно общество живее в беззаконие (аномия), изявата на тази архаична агресия ражда Homo necans recens (съвременният убиващ човек). Човекът е от малкото същества, което убива ближния си – хомоцидът е най-тъжната проява на Homo sapiens recens. Повече информация затова има в книгата „Така нареченото Зло: за естествената история на агресията“ („So-called Evil: on the natural history of aggression“) на д-р Конрад Лоренц – австриецът, който през 1973 г. получи Нобелова награда за медицина.

И преди, и сега, хипотезата на Чезаре Ломброзо за “родения престъпник” се отнася и за престъпните държави – например, колонизатори и неоколонизатори.

През 1532 г. испанците избиват хиляди инки и кечуанци в Боливия, Колумбия и Перу. Португалците правят същото с индианците в Бразилия. През 1607 г. 104 англичани прекосяват океана и на 14 май пристигат на полуостров Джеймстаун. По това време в източните райони на Северна Америка живеят повече от един милион индианци, през 1650 г. – 380 000 индианци, 58 000 европейци и 1 600 африканци, през 1800 г. – 178 000 индианци, около пет милиона европейци и един милион африканци. Не стига този хомоцид, но англичаните  внасят в Америка маларичните комари и вируси на шарките, от които умират милиони хора. (Христофор Колумб и моряците му пък донасят оттам в Европа новата зараза – тютюн и тютюнопушене.)

През 1857 г. англичаните, натрупали опит в Северна Америка, Африка и Индия, избиват хиляди аборигени в Австралия. В периода 1885-1908 г. белгийският крал Леополд Втори с неговата войска Force Publique зверски убиват около 10 милиона души в Конго. O tempora, o mores! – днес Брюксел е столица на Европейския съюз.

През 1934 г. излиза официално решение на Комунистическия интернационал (Коминтерн), което признава съществуването на македонска нация. Решението е изготвено в Москва с помощта на български комунисти и по този начин се поставят основите за създаването на държавата Македония. „O времена, o нрави! – сега една урсус (лоша) жена дойде от Брюксел в Скопиe да каже, че има македонски език.

През август 1990 г. американска група, водена от Ричард Ран – вицепрезидент и главен икономист на Американската търговска камара – идва в България по покана на Андрей Луканов да обсъжда с български икономисти „Проекта за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България“, накратко наричан  „Национална стратегия „Ран-Ът“. Тя се осъществява от правителството на Иван Костовпо законите на изкуството“ (lege artis) на неоколонизацията.  Това е само един от примерите на неоколонизация с участието на български политици – „новите войници“ (еничари) на 33-годишния преход.       

            През 1999 г. самолети на САЩ с президент Клинтън бомбардират мирни хора, сгради, болници, манастири и мостове в Сърбия. Сега, президент Стоянов, тези дни и един еднорог български предприемач, са приятели на „Глобалната инициатива“ и на други институции на Клинтън. След бомбардирането на Сърбия стотици хиляди албанци се преселват в Косово, което принуждава сърбите или да напуснат родната си земя, или да живеят в анклави, обградени с бодлива тел. И през 2008 г. по  американски начин се появи нова държава – Република Косово. Днес, раната, нанесена на Сърбия, още не е зарастнала.

Внимание, господа и госпожи европейски политици: вие сте отговорни, ако ние, европейците, станем като инките и кечуанците в Боливия, Колумбия и Перу, като индианците в САЩ и Бразилия, като аборигените в Австралия, като конгоанците в Африка, като сърбите в Косово и като българите в Северна Македония.

           И още, през 2014-та на площад „Майдна“ в Киев се проведе поредната цветна революция – начало  на неоколонизацията на Украйна, дирижирано от САЩ. От 24 февруари 2022 г. Русия и САЩ воюват на територията на Украйна. И не искат да научат уроците на двете мулета, на африканските деца и на таралежите, които представих в аудиторията на вестник „Труд“ (14 и 20 октомври 2022 г.) и Eurochicago.com (18 октомври 2022 г.).

          И стигаме до парадокса на зелените ястреби, който гласи: „Най-краткият път за мир е въоръжаване на Украйна.“ И на българският Алфа ястреб, който изрече: „С Русия трябва да се говори много вежливо и добре въоръжено. Това е ключът за преговорите – колкото си по-добре въоръжен, толкова си по-добре подсигурен.” Вежливо въоръжение – какво лицемерие на атлантическия език!

         И до големия въпрос: от съчетанието на посланици и ястреби, какво правителство ни очаква?

Томас Джеферсън и Червения облак

На 4 юли 1776 г. във Филаделфия е подписана Декларацията на независимостта, подготвена от Томас Джеферсън – създават се САЩ. Думите на индианският вожд Червения облак, казани при отказването му от длъжността в полза на сина му Джек Червения Облак на 4 юли 1903 г., са сходни с тези на Джеферсън за „живот, свобода и стремеж към щастие”.

Ето част от тях: „Родих се лакота, живях като лакота и ще умра като лакота. Преди белият човек да дойде в страната ни, лакота бяха свободен народ. Те имаха свои собствени закони и се управляваха сами така, както беше най-добре за тях. Бяха независими и щастливи…. Белият човек дойде и ни отне земята. Ние им казвахме, че нашите земи са там, където броди бизонът…. Сега там, където бродиха бизоните, са издигнати стълбове с опъната между тях тел…. Белият човек направи законите според своето желание и ни задължи да ги спазваме. Това не е добро за индианците.”

И за българите, сърбите, гърците, италианците, испанците, румънците, хърватите, словенците, словаците, унгарците, чехите …

Любомъдри читателю, „Човекът е мярка за всички неща“ (Протагор) –  в есето „Човекът, политико!“, публикувано на 14 март 2022 г. в Eurochicago.com, написах: „Пеперудите размахваха криле и в зората на демокрацията, но впоследствие им бе забранено да летят – появиха се ястребите и така демокрацията, независимостта и справедливостта се изродиха в България. Имаме независими власти (законодателна, изпълнителна и съдебна), зависими от две власти – евроатлатическата и руската…. За антропоцентрична демокрация (демокрация, ориентирана за Човека) става дума – не за геополитическа надпревара!“

Такава демокрация може да спаси Земята, превръщаща се в планета, в която парите от петрол, газ, оръжия и наркотици са главният двигател (primum movens), който върти Земята около …. черните дупки на Вселената. Убийствено, твърде убийствено – би написал Фридрих Ницше в своята “меланхолно-дръзновена книга”, озаглавена “Човешко, твърде човешко”.

Все пак, републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите – това означава по-трудно управление за проукраинския американски президент през следващите две години.

Освен това, не обиждайте Александър Морфов – той е велик българин и велик режисьор!

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *