Той сюрпризира всички, като спечели парламентарните избори през ноември, а след това сформира безпрецедентна правителствена коалиция, на фона на продължаващата няколко месеца нескончаема политическа криза в страната. Кирил Петков беше перфектният непознат в България миналата пролет. Сега той въплъщава истинска надежда за промяна. С една основна цел: да се сложи край на бича на корупцията, пише в свой материал Radio France International.

За да разберем стремителния възход на Кирил Петков, трябва да погледнем неговата кариера, която е напълно нетипична за политическата класа в България. Новият български министър-председател е израснал в Канада, учил е в САЩ и се е върнал в страната едва в края на 2000 г. „Той идва от семейство, чиито родители са били учители“, обяснява Надеж Рагару, анализатор в Института за полити чески изследвания Sciences По и специалист по Балканите.

Родителите му избират емиграцията през 90-те години, когато България е в разгара на икономическа криза и се установяват в Канада. Той израства там, учи там, после в Харвард, а след това решава да се върне в родината си през 2007 г., когато България влиза в Европейския съюз.“

Днес на 41 г., Кирил Петков успешно стартира пробиотична лаборатория: пътят на „златното момче“, което очарова избирателите му и стимулира поддръжниците му. „Това увлечение от успеха е нещо изключително важно в България, в едно общество, което се чувства крехко, в страна, чиито млади хора предпочитат да емигрират, накратко, страна без бъдеще. Така че да имаш велик човек – успешен „малък българин“, включително в САЩ и в Харвард – е много силен аргумент.“

Борба с корупцията

Назначен за министър на икономиката през пролетта, когато страната е в разгара на политическа криза, Кирил Петков привлича с чара си на млад премиер – той лесно е сравняван с Джон Траволта, заради лежерния му стил и преди всичко заради желанието му да се бори срещу бича на корупцията. Борбата с корупцията и отстраняването на Бойко Борисов, експремиерът-консерватор, който доминираше българската политика от десетилетие, се превръщат в лепилото на политическата му платформа и неговата партия „Продължаваме промяната“, основана едва няколко седмици преди парламентарните избори през ноември.

„Петков и неговият екип успяха да извадят на светло корупционни скандали в рамките на шест месеца, след като бяха начело на Министерството на икономиката, в рамките на служебното правителство“, казва Ромен льо Киниу, генерален директор на Eurocreative, мозъчен тръст за Централна и Източна Европа.

„Българите видяха в това желание за реформиране отвътре на корумпираната система, установена от различните традиционни партии в България след падането на комунизма. Това наистина е голямото предизвикателство пред Петков и неговите съюзници: българският народ отново да повярва в своята политическа система.“

Северна Македония – към премахване на ветото

Друг важен въпрос за новия български премиер е борбата с Ковид-19. Коефициентът на ваксиниране в България е под 30% и страната е с една от най-високите смъртности в света. Затова основната цел на новия български премиер ще бъде да убеди съгражданите си да се предпазят от вируса.

На международната сцена Кирил Петков се представя като убеден проевропеец и иска да напредне по един изключително чувствителен въпрос в страната си – присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, на което България се противопоставя. „Тактиката, която е възприел, е не да съсредоточи разговорите само върху четенето на историята“, посочва Надеж Рагару, „но също така да предложи истинско икономическо сътрудничество между двете страни, реално развитие на инфраструктурата.

От тази гледна точка обаче двете страни имат общи интереси, тъй като Северна Македония е страна без излаз на море. От своя страна, за да блесне в пространството на Югоизточна Европа, България трябва да има и по-развити транспортни мрежи. Надеждата е чрез този прилив на ентусиазъм, който се породи, през следващите месеци да се премине към вдигане на ветото на България.“

Според интервюто, което даде за Financial Times непосредствено преди избирането му за премиер, Кирил Петков си е дал шест месеца, за да завърши случая. В очакване на срещата на върха за Балканите, която ще бъде организирана от Франция през юни следващата година.