74baaac8-baaa-4b60-82dd-c57d30b140fb

Кандидат-депутати и шест маймуни пред компютъра

Д-р Георги Чалдъков

 

 

Чарлз Дарвин промени парадигмата за произхода на човека – от “сътвори Бог човека по Свой образ” (Битие 1: 27), стана “сътвори еволюцията човека по образ на маймуната”.

Вероятно за това  няколко депутати поставили шест маймуни – Елмо, Гъм, Хийтър, Пици, Мая и Сердж  – в стая с компютър да пишат в продължение на няколко месеца. Експериментът бил провокиран от теоремата infinite typing monkey: ако на една маймуна се предостави ad infinitum (до безкрайност) възможността да натиска клавишите на пишещата машина, маймуната почти сигурно няма да напише „Хамлет“ на Уилям Шекспир, но може да напише „Законопроект за изборен кодекс“.

Без да се консултират с образовани и етични хора, Елмо, Гъм, Хийтър, Пици, Мая и Сердж   написали проектозакона. Според него ще се гласува и с хартия, и с машини, според желанието на избирателя. След това 48-то Народно събрание одобрило проектозакона и той станал закон. Който ще доведе до избирането на 240 депутати от повече от 6,000 кандидат-депутати в 49-то Народно събрание.

„Ние просто ще изчезнем като нация, ако оставим най-важното – създаването на обща представа за света – в ръцете на чужди сили, които са завзели форума на българския обществен дебат. България най-после трябва да създаде свой национален елит (след унищожаването му в средата на 20 век), който да си свърши основната работа – да създаде контурите на една нова картина на българския свят, които да ни дадат път, посока и смисъл на съвместен национален живот“. – написа проф. Огнян Минчев във Фейсбук.

Защото, както при скриването на рецепторите (down regulation) за инсулин се получава захарен диабет тип-2, така и в обществото: когато са скрити ерудираните и морални хора се появява синдрома на придобита политическа недостатъчност (СППН)  – той е, особено ПП, по-опасен от СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност). Настъпва медиокрация и ксенокрация – власт на посредствеността и конформизма. Тогава идват кризите в политиката, образованието, здравеопазването, науката, културата, икономиката, спорта.

Очаква се – най-после – кандидат-депутатите да действат „за доброто на обществото“ (pro bono publico), когато 240 от тях влязат в 49-то или в 50-то Народно събрание.

  1. Как да нарисуваме портрет на кандидат-депутати

„Вземете бои и четка

и първо нарисувайте“ оградена поляна

и два заека – мъжки и женски – в нея.

„После нарисувайте нещо хубаво,

нещо полезно“ за зайците.

И знайте, че са необходими два месеца,

за да дадат първото си поколение,

след което продължават да се размножават.

После запитайте:

Колко е броят на чифтове зайци след една година?

Отговорът е редица от числа, всяко от които след първите две

е сбора от предходните две:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597,…

Тогава заменете зайците с български кандидат-депутати.

И мултиплицирайте „Викът“ на ужаса.

Ако виковете не се чуят, „това е лош знак.

Знак, че е лоша картината“.

Ако виковете се чуят – „това е добре“.

Чуйте внимателно ехото им

„и напишете своите имена

в ъгъла на картината“:

Леонардо Фибоначи, италиански математик, публикувал експеримента със зайците през 1202 г.

Никифор Чалдъков направи „Виковете“ – мултипликация на „Викът“ на норвежкия художник  Едвард Мунк, нарисуван през 1893 г.

Георги Чалдъков – автор на „Как да нарисуваме портрет на кандидат-депутати“ по „Как да нарисуваме портрет на една птица“ на френския поет Жак Превер (1900–1977).

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *