Легитимността на 50-ото Народно събрание ще бъде като на последните два парламента – на 48-ото и на 49-ото Народно събрание. Дори и 5% от избирателите да гласуват, институции ще се формират – парламент, може би и правителство. Такива са правилата на демокрацията. Това заяви пред News.bg преподавателят по Конституционно право в СУ „Свети Климент Охридски“ проф. Пламен Киров.

Той коментира и ниската избирателна активност на изборите, видимо ядосан, че хората не са излезли да гласуват на 9 юни. Всеки пълнолетен гражданин има право да гласува и като не гласува сам се отказва да влияе върху държавното управление. На тези думи се противопоставя аргументът „няма за кого да гласуваме“. „Ами като няма за кого да гласувате, създайте си партия тогава бе, като няма за кого да гласувате. Като някои стои вкъщи, дава възможност на друг да реши вместо него“, коментира конституционалистът.

Проф. Пламен Киров посочи, че няма проблем от гледна точка на законодателството с легитимността на институциите. Друг е въпросът дали тези народни представители, които ще попаднат в парламента, могат да говорят от трибуната на парламента от името на народа. Най-вероятно те ще го направят, но народът не стои зад тях, а зад тях стои твърде ограничен електорат, посочи проф. Киров. И даде пример – последната партия например, която влезе в Народното събрание „Величие“, за нея са гласували под 100 000 избиратели. При тази тенденция на следващите избори може би ще влизат с 50-60 000 избиратели, очаква проф. Киров.

ЦИК на 100%: ДПС се застопори с 3% преди Промяната

Обновена

ЦИК на 100%: ДПС се застопори с 3% преди Промяната

ГЕРБ сигурно държат първото място, ПП „Величие“ влиза в НС с 4.65%

Може да има проблем с избора на председател на 50-ото Народно събрание. Ако не могат да се разберат, ще се пусне в ход машинката на купуване на депутати и ще стигнат до мнозинство, очаква проф. Пламен Киров. „Като не може да се стигне до споразумение, най-вероятно ще се понапазаруват малко депутати и ще се разчита на техните гласове да се поддържа парламентарно мнозинство„, коментира той.

Проф. Пламен Киров заяви, че няма никакво основание президентът Румен Радев да бави първия мандат за съставяне на правителство. Президентът е длъжен в едномесечен срок да свика първото заседание на парламента, служебното правителство трябва да подаде оставка и да се стартира процедурата за парламентарно правителство по член 99 от Конституцията. Няма никакво основание за бавене на първия мандат, подчерта конституционалистът.

Йотова: Правителство трябва да има и отговорността е на ГЕРБ

Йотова: Правителство трябва да има и отговорността е на ГЕРБ

Трябва обаче да се предложи нова формула

Проф. Пламен Киров смята още, че всякакви конфигурации са възможни за съставяне на правителство. „Най-големите първи две партии със сигурност ще влязат в кабинета – това е ясно. И като сметнете какъв е общият им резултат, търсене с колко трябва, за да се допълнят до пълно мнозинство, за да бъде гласувано правителство. Това е задачата и вариантите са твърде много“, каза проф. Киров.

Според него въпросът е коя ще бъде третата патерица за съставяне на абсолютно мнозинство в 50-ото Народно събрание.

Политолози очакват ГЕРБ и ДПС да направят кабинет

Политолози очакват ГЕРБ и ДПС да направят кабинет

Това, което се очертава е управление на ГЕРБ, ДПС и ИТН