zx860y484_2214517

Изчегъркаха Велиана Христова и Велислава Дърева от в.“Дума“*

Екипът на сайта „Несебър нюз“ категорично се противопоставя на грозния подход към утвърдени и стойностни журналисти като Велиана Христова и Велислава Дърева!
Независимо от къде идва атаката към тях,тя влияе върху авторитета на издателя на „Дума“-БСП и на самия вестник.
Изданието,което имаше стойност само под ръководството на Стефан Продев ,трайно губи читатели през последните години и скоро ще прекрати съществуването си!
Къде е свободата на словото и кой заплашва и уволнява малкото качествени журналисти,питаме ние?
Велиана Христова и Велислава Дърева няма да останат без трибуна за силното си слово,но ще изгубяат всички,които се надяват журналистиката и гражданското ни общество да възкръснат!
От името  на екипа на „Несебър нюз“:
Красимир Косев-собственик и гл.редактор на сайта
……………………………………………………………………

 

Дългогодишният журналист от вестника на БСП „Дума“ Велислава Дърева обяви през профила си във „Фейсбук“, че вече не е част от изданието. Ден по-рано друга журналистка от медията, Велиана Христова, също оповести през социалната мрежа, че договорът й е бил прекратен, като по думите й основание за това е, че е сред авторите и подписалите критично писмо срещу ръководство на партията.
Дърева пише: „От днес, 14 януари, и аз не съм част от екипа на ДУМА. Просто са махнали моето име от карето на вестника. Тез храбреци, гаулайтерите на Вождесата, даже не посмяха да ми го кажат лично. Поне по телефона. Безкрайни са чудесата корнелиански! Уволняват те подло, бандитски, иззад ъгъла! Без аргументи, без мотиви, без обяснения. Дерзайте, корнелианци! Репресиите продължават! #МачкайКорни!“
Христова написа: „Властта в БСП ме отстрани от в. „Дума“ (уволни), тъй като 30 души от редакцията написахме писмо опровержение срещу множество лъжи, изречени за вестника на пленум на НС на БСП от Корнелия Нинова, а аз като председател на синдикалната организация на СБЖ в редакцията го изпратих до членовете на НС на БСП. Оказва се, че да напишеш писмо с истини до орган на партията е престъпление.“

От БСП отрекоха, че освобождаването на Христова е свързано с писмото. Според информация на пресцентъра на левицата журналистката била навършила пенсионна възраст и работела само на авторски договор, изтекъл още през 2020 г. Христова е председател и на Съюза на българските журналисти в „Дума“. В нейна подкрепа започна онлайн петиция, която до момента е събрала няколкостотин подписа.

От прекратяването на договора й се възмути вицепрезидентът Илияна Йотова, която написа във фейсбук, че „Дума“ е успял да оцелее дори и по времето на Иван Костов. „Защо настоящото ръководство на вестника посяга на едно от тези имена – Велиана Христова/Veliana Hristova?!

Ляв човек по ум и сърце, утвърден журналист, заслужил уважението дори на тези, които са попадали под безмилостните удари на критичното ѝ перо! Отговорността носи всеки сам! Надявам се решението да бъде преосмислено!“, написа Йотова.

След новината за отстраняването на Дърева реагираха и български евродепутати от БСП, които изказаха загриженост и нарекоха отношението на БСП към изданието недопустимо. Позицията е подписана от четирима от общо петима евродепутати социалисти – Петър Витанов, Сергей Станишев, Елена Йончева и Иво Христов (не е подписано само от Цветелина Пенкова).

„Проблемът бе повдигнат от журналистите в левия вестник с писмо от 2 декември, подписано от 30 души. В него те говорят за цензура, тормоз и експерименти, които разрушават вестника. Броени дни преди предстоящия конгрес ръководството на БСП отстрани три от най-авторитетните пера на левия вестник: Велислава Дърева, Велиана Христова и Георги Георгиев – журналисти, които с позицията си от години създават облика на всекидневника. „Дума“ съхрани духа и каузите на левицата в трудните времена на прехода. Вестникът на Продев винаги е бил еталон за честна, ценностна публицистика“, пишат евродепутатите.
Според тях вестник „Дума“ никога не е принадлежал на ръководството, още по-малко на лидера на БСП, а на социалистите и левите хора в България. Досега никое ръководство на БСП не е посягало на редакционната свобода на журналистите в левия вестник. С тези си действия то подрива дългогодишния пакт на доверие между журналистите и читателите на „Дума“.

*Заглавието е на реадкцията !
…………………………………….

А ето я и позицията на екипа на в. „Дума“ от 2 декември 2021 за оказвания натиск върху журналисти, заради която партийното ръководство уволни Велиана Христова:

„В последните дни с в. „Дума“ се случиха недопустими неща. В един свой коментар нашият колега, заместник-главният редактор Георги Георгиев, написа, че на фона на свитото обществено доверие към БСП един лидер трябва да свика присъствен пленум на Националния съвет, за да се проведе честен разговор и да се вземат решения по толкова важни въпроси като преговорите за правителство, позициите на БСП и евентуалното й участие в него, вместо тези неща да се решават „на подпис“. Добронамерено и разумно мнение, споделяно от хиляди социалисти, ако се съди по редакционната поща. Но… последва саблен удар. Членовете на фондация „Дума“, която издава вестника – Вяра Емилова и Атанас Зафиров, дойдоха в редакцията и си позволиха да ругаят „Дума“, че „така повече не може“, че „трябва да се сложи ред в този вестник“ и че като издание на БСП той е длъжен да изразява позициите на партийното ръководство. Спрямо Георги Георгиев се упражнява натиск да напусне редакцията.

По същите причини внезапно бе учредена длъжност „Първи зам.-главен редактор“ и на тази позиция бе назначена г-жа Нора Стоичкова, която в същото време продължава да работи и в БСТВ – само по себе си непосилно за един човек съвместяване. Според Устава на БСП, „Дума“ е „левият всекидневник“, издаван от БСП и неговият главен редактор се избира от Националния съвет с правото той да определи екипа си. Още през август НС избра за главен редактор на „Дума“ другаря Боян Ангелов. До ден днешен обаче с него не е сключен никакъв договор и той на практика не е назначен. Изумени сме, че вместо да се изпълни решението на НС, то е заобиколено и е назначен „надзорник“, който все още не познава работата на вестника и на хората в него, но вече се разпорежда безапелационно с всичко в редакцията, без да има правомощия от Националния съвет. Правят се внушения за съкращения на и без това намаления до крайност състав на хората, които правят „Дума“.

Вестникът ни винаги е подхождал отговорно към дейността си, давал е думата на аргументирани позиции и никога не е допускал да превземат страниците му хули и интриги. Нямаме обяснение за това, което му бе наложено.

Изразяваме остър протест срещу унизителното отношение към екипа на „Дума“; срещу поредния неоправдан диктат и експеримент, разрушаващ вестника; срещу предприетите действия спрямо него и изкуствено предизвикания хаос, който пречи неимоверно на всекидневната му работа. Настояваме най-после спешно да бъде назначен главният редактор Боян Ангелов, който да поеме своите функции по редакционната политика и по дейността на вестника.

Тази позиция е написана от почти целия състав на работещите в „Дума“.

От името на екипа на „Дума“:

Велиана Христова

Председател на синдикално-творческото дружество на СБЖ – Дума

2.12.2021 г.

В късния следобед, след като скандалът набра скорост, от „Позитано“ 20 разпратиха прессъобщение, в което се заявява, че няма нито един уволнен журналист от в. „Дума“.

„Това не отговаря на истината. Нито един човек не е уволнен от в. „Дума“. Конкретният повод за публични реакции е статута на журналиста Велиана Христова, която е безспорен авторитет“, написаха от пресцентъра на БСП. От партията поясняват, че Велиана Христова е била на 3-месечен авторски договор, който е изтекъл през октомври. „Следователно няма как да бъде уволнена“, пише в прессъобщението. Вестникът е отворен да публикува статии на Велиана Христова, декларират от соцпартията.

До този договор обаче Велиана Христова е работила в „Дума“ в продължение на 30 години.

 

 

Print Friendly

Автор: dnevnik.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *