zx860y484_2119745-678x381

ЗАВИСТ И ОМРАЗА СА ОТРОВИ ЗА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ

 

От „не гáлем“ към „гáлем“, или защо имаме малко талант за обич?

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

 

Водачеството трябва да е духовно и

                  в никакъв случай принудително и силово.

Румен Велев, режисьор

 

 

Предисловие

А + ВХ АХ + В:  човек (B) измества натрупаната си агресия (X) върху друг човек (A). Това е психозащитна реакция, която Зигмунд Фройд нарече Verschiebung (изместване). Тази трансгресия има различни изяви –  завист и омраза са едни от тях.

       От Адам, заради откъснатата ябълка от дървото на познанието за доброто и злото, през Прометей за откраднатия от Зевс огън и даден на хората до прокълнатите поети и учени, високите и красиви глави на маковете са подложени на мъки.

       Подадене, да ти се подава да правиш нещо хубаво – ми каза бай Васил, тогава мой пациент, преди това учител в селското училище. Така, в края на 1960-те години, като лекар в бургаските села, научих тази дума. И до сега си мисля, че заедно с “дарование”, това са най-сполучливите преводи на “талант” (гръцки, talanton – древногръцка монета, мярка за тегло). В нашата богата на таланти страна „умеем ли да прощаваме на хората техния талант“„запита“ големият руски математик Андрей Колмогоров.

През 1881 г., тогава български министър на народното просвещение, чешкият историк Константин Иречек изрича: „За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата”. След него и Елин Пелин: „Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта”. Десетилетия наред тези постулати са имплантирани в нашата народопсихология, повтаряме ги мазохистично, превръщат се в народопатология. Тя не се отнася само за

българите, тя е библейска, прабългарска, римска, универсална проява на човешката природа.

Homo Digitalis (Homo Irretitus)

Интернет е едно от най-големите постижения на XXI век. Сега много хора общуват in silico – в социалните мрежи (Facebook,Youtube, Google, Instagram, Twitter, LinkedIn и други). Като прибавим към тях традиционните медии (вестници, списания, телевизия),  платформите за споделяне на мисли и мнения са – може би – прекалено много. Лошото е, че в тях по-често се изявяват „маркетингови интелектуалци“ (думи на ерудита Тончо Жечев), „елити“ и „легенди“, но се забравят вещите хора – тези, които правят нещата с вещина, знание, мъдрост, морал, достойнство.

        За това, че изрази мнението си за Президента като разединител, а не като обединител на нацията, отровни думи се изписаха по стените на социалните мрежи за Райна Кабаиванска  – най-великата жива българка, Primadonna assoluta на световната опера. Ругатни имаше и за режисьора Теди Москов и други вещи българи. Защо им  отнемат две от основните човешки права? – „Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти  да го казваш“ и „Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш различен“ (Франсоа Волтер).  Време е най-после да укротим завистта-и-омразата си и да уважаваме по-вещите от нас.

Отрова има и в удоволствието от  хвърлянето на яйца и домати по сградите на НС и МС и риба – пред МС. И в разнасянето на черни чували, бесилки и ковчези по улици и мостове в София. Протестите са „граждански, мирни и морални“, а най-радикалният от Отровното трио казва: „като вземем властта“….

Ето една наистина мирна – макар и утопична – режисура, предложена от Румен Велев в разговора ни за начина, по който трябва да се протестира: „Най-силно би се получило, ако площадите се препълнят от народ. Но без никакъв звук. Тихо и безмълвно всички се съберат около триъгълника на властта. Коленичат и много тихо прошепнат: Моля, идете си! Искаме нормално бъдеще за децата си! Това може да се повтаря в продължение на 1 час през 5 минути. Много е важно да се шепне! След което протестиращите тихо да си разотидат.“

Зрителите в ложите на властта имат ли рецептори за „Моля, идете си!“? – запитах аз. Съмнявам се – отговори Маестрото.

Господа политици, докато  злословите един-срещу-друг, поддържате съществуването на „Двете Българии“ – опасно е, не помните ли, че „Двете Испании“ (Las dos Españas) доведоха Гражданската война през 1936–1939 г.?

Господа политици, докато  злословите един-срещу-друг в битката за преразпределение на финансите, в България настъпи демографска катастрофа: 108 083 българи са умрели през 2019 г. (по данни на НСИ).

108 083 : 365 = 296 българи умират дневно през 2019 г.

61 538 българчета са родени през 2019 г.  61 538 : 365 = само 169 деца, родени дневно през 2019 г.

Какво по-лошо искате да стане, за да сменим езика на  завист-и-омраза  с езика на обич-и-емпатия? И да преминем от „не гáлем та“ (не те обичам) към „гáлем та“ (обичам те).

В родопските диалекти няма дума за мразя. Най-близък по смисъл израз е: „не гáлем“ – не обичам. Научих това от Ани Икономова, перфектен филолог. И много се зарадвах.*

Предлагам родопските диалекти да се изучават в училищата, университетите и медиите, за да имат мнозинство на демофилите** в Народното събрание, Министерския съвет, президентство. И на протестите.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

*Дядо ми по майчини гени Иван Константинов Папучаров (1884–1957) идва от родопското село Момчиловци в Бургас, става майстор-зидар, жени се и на 31 юли 1915 г. се ражда първото им дете – майка ми. Баща ми Нико Стоянов Чалдъков (1908–1976) идва от странджанското село Сливово в Бургас,  става „професор по кръчмарство“, жени се и на 23 февруари 1940 г. се раждам аз – гени на едно море и две планини, напоявани от интелектулните и бохемски меми на един град. Родопското море или морските Родопи? – запита ме Румен Велев от Бургас.

**Окситоцин, секретиран от хипофизната жлеза, е хормон на любовта и човешките взаимоотношение (Pohl TT, Young LJ, Bosc OJ. Lost Connections: Oxytocin and the neural, physiological and behavioural consequences of disrupted relationships. Int J Psychophysiol 2019; 136:54–63. DOI:10.1016/j.ijpsycho.2017.12.011).  Като „входящ тест“, на всички депутати, министри и президенти трябва задължително да се изследват кръвните нива на окситоцин.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *