golden retriever dog and puppy in a puddle with umbrella

ЕДИНЕНИЕ СЕ ПОСТИГА С ПРОМЯНА НА МИСЛЕНЕТО/Част 2 – ТРИ УРОКА ЗА ЕДИНЕНИЕ

 ЕДИНЕНИЕ СЕ ПОСТИГА С ПРОМЯНА НА МИСЛЕНЕТО

Или Dejavue инициативни комитети

Д-р Георги Чалдъков

 

           Слабият никога не иска прошка. Прошката е признак на силния.

Прощавайкиси сте свободни да се съсредоточите върху нещо

           наистина   ползотворно.

                        Махатма Ганди

Българският обществен и политически живот е богат на инициативни комитети. Те често са организирани от интелектуалци,които обещават, че „комитетите“ няма да се превръщат вполитически партии.

Например, (i) Манифест „За републиката”, замислен от Евгений Дайнов – „Няма ляво, няма дясно – днес има единствено гражданите срещу мафията“ –  написано в Манифеста,(ii) „Инициативен комитет за спасение на България“ на писателката Божана Апостолова в Пловдив – звучи хубаво, но ерудираните интелектуалци Тома Томов и Стефан Цанев не го подкрепиха,(iii) референдум на Слави Трифонов и стимулираните от него нови „будители“, които протестират в Лондон  и София срещу  правителството на ГЕРБ,(iv) клуб “Милениум”на български юпита, завършили университети в Западна Европа, основан с посредничеството на Симеон Б. Сакскобургготски. Тази юпикрациявече сме я виждали – deja-vu,uppies.Преведено на български: парен „царска“ каша духа.Ако “Милениум-те” са като юпитатапрез 2001-2009 г., по-добре за България е да си стоят в чужбина – нали, си спомняте как те „дойдоха, видяха и забогатяха“.

На 9 юни 2018 г. в София по инициатива на единполитически Алфавълк, известен като Лупи,  беше основано политическото обединение„Заедно”, което обещада бъде алтернатива за България.Тези политически лупинги на Лупивече сме ги виждали – deja-vu, Lupi.Преведено на български: парен вълча каша духа.Освен това, тук имаплагиатство(случва се, Лупи е професор):движение с името „Заедно” e създадено преди повече от пет години от Иван Даракчиев – гражданин на Бургас и Белгия. Мото на Движението е „обонато“– идва от един африкански език и означава „аз съществувам, защото ние съществуваме”.

През март 2018 г. двама академика, учени и индустриалци учредиха сдружението „Инициатива Единение“ – една от целитемуе подобряване на качеството на живот на българите.

През октомври 2018 г. единият от двамата академици и група интелектуалци от „Инициативен комитет за единение“, отидоха при друг посредник – президента на РБ, да обсъждат единството и помирението на нацията. Защо така, двама академика правят две „единения“, а не се сплотят в едно? И защо „единените“ интелектуалци търсят властимащи посредници*– не са ли уверени в силата на своите послания?

Да, единението е „лекарство по избор“ (drug of choice) за разединенотони общество,но лекарството не действа без покаяние – без„промяна на мисленето“(гръцки – metanoia)на „дветеБългарии“ – демократичнаи комунистическа (социалистическа).

На 19 септември президентът проведе работна среща с представителите на „Инициативен комитет за единение“.И заяви: „Важно е темата за помирение с историята и национално единение да бъде заявена публично“. С други думи, комитетът се подкрепя от президента. И от неговия заместник, която от Украйна каза: „Ще застана до Борисов в знак на единение“.

Да, единението е хубава перспектива, но вероятността дасе осъществи в България, както това стана с „двете Испании“, е малка. Защото България е единствената източноевропейска страна, която не се лустрира, не направи катарзис – не се прочисти от комунистическитеноменклатурчици. Въпреки, че има„Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен“,приет от 38-то Народно събрание на 26 април 2000 г.

Изглежда никой от многото инициатори (и политици)нечу думите на„междузвездния“ американски актьор Харисън Форд: „Спрете да давате власт на хора, които не вярват в науката. Избирайте лидери, които вярват на науката.“ –изречени през септември 2018 г. на Global Climate Action Summit в Сан Франциско. Не чуха и думите напрезидента на Израел Шимон Перес: “Не ходете в банките, истината е в научните лаборатории – там се правят великите неща. Оставете хората си да поемат инициативата. Както ние правим. Богатството на Израел не идва от банките, идва от хората. Те могат да изградят велика държава от една малка територия” – звучи като поезия, превърната в реалност в Израел.

Кой български политик (и ителектуалец)може да очертае с такава дълбочина проблемите на съвременна България? И да покани образованите българи да влезат в „научните лаборатории да правят великите неща” – добро качество на живот, образование, наука и здравеопазване. И българите да избират „лидери, които вярват на науката.“

В една от поемите си в Proverbios y Cantares (Поговорки и песни) Антонио Мачадо пише за Las dos Espanas (Двете Испании) – това е противопоставянето на демократичното и монархичното мислене на испанците, което по-късно се превърна в Гражданска война. Дано най-после БКП-БСП се вслуша в съвета на Махатма Ганди и най-после демократите престанат да слугуват на Брюксел и Вашингтон. Тогава българите ще „се съсредоточат върху нещо наистина ползотворно” –единение за доброто на родната България.

Амин!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

*За откриване на молекулните механизми на действието на хормони, през 1971 г. Ърл Съдърланд беше удостоен с Нобелова награда за медицина.Тойсъздаде хипотезата на вторичните посредници (second messengers) и установи, че „посредникът“ еедна вътреклетъчна молекула (цикличен 3′, 5′-аденозин-монофосфат) – тя превръща сигналите, носени от първични посредници (хормонитеадреналин,  глюкагон, инсулин и други), в клетъчни ефекти.

Но мъдростта на биомолекулите е значително по-голяма от тази на инициаторите и техните посредници.

…………………………………………………………………………………………….

ЕДИНЕНИЕ СЕ ПОСТИГА С ПРОМЯНА НА МИСЛЕНЕТО.

Част 2 – ТРИ УРОКА ЗА ЕДИНЕНИЕ

Д-р Георги Чалдъков

 

В Част 1 – Dejavueинициативни комитети– писах, че българският обществен и политически живот е богат на инициативни комитети, които често са организирани от интелектуалци, понякога – от политици.

Изглежда никой от тях несе е поучилот трите урока за единение, взаимност, разбирателство, съпричастност, благосклоност, великодушие…

Урок на двете магарета

Този урок е базиран намисловния експеримент с Буридановите магарета, наречени така на името на френския философ Жан Буридан(1295 – 1363).Две, вързани с едно въже,  магаретаса поставени точнопо средата между две купчини сено – с еднакъв размер и качество.  Когато те се опитват самостоятелно да достигнат до купчината сено, двете остават гладни, и двете губят (lose-lose solution). Когато седнат и размислят, те заедно достигат първо едната, после другата купчина сено и се  нахранват. Така и двете магаретапечелят (win-win solution).

Урок на таралежите

„Било много студено и много животни измирали от студ. Таралежите, като ви­дели това, решили да се обединят в групи – да се топлят взаимно, но бодлите на всеки един наранявали съседите им. Тогава те решили да се отдалечат и започнали да умират от измръзване. По-умните таралежи обаче се съгласили да при­емат бодлите на другите и по този начин се научили да живеят с малките рани, нанесени им от общуването с най-близките.“

Урок наафриканските деца

„Антрополог предлага на деца от африканско племе да поиграят на една игра. Той поставя на разстояние от тях кошница с плодове и казва на децата: „Плодовете ще бъдат на този, който пръв достигне кошницата.“ Когато дава знак на децата да започнат да бягат, те се хващат здраво за ръце и побягват всички заедно. И след това всички заедно сядят и ядат вкусните плодове. Поразен антропологът запитва децата защо не побягнали по отделно, така всичките плодове ще бъдат само за един. Децата отговорили: „Обонато“. Това на техния език означава: „аз съществувам, защото ние съществуваме.“

Сега Обонато е мото на Дисидентско движение „Заедно”.То e регистрирано през 2010 г. от инж. Иван Даракчиев(гражданин на Бургас и Белгия)исъмишленици. Според дисидентско„Заедно”(не според „Заедно“ на професор Лупи), „единение между „двете Българии“ е илюзия на облажващите се от днешната система, които съзнават грешката, която ако не са направили сами, то са се присъединили на  трапезата на причинителите. Всеки, който има макар и бегли понятия от историята, ще им каже, че няма как да примирят няколко милиона души с ограбено бъдеще, с няколкото десетки хиляди, които са ги ограбили и де факто обрекли на геноцид.“

И още, до 1944 г. пронемските български правителства убиваха комунисти – как да не чувстват болката роднините и приятелите на убитите Гео Милев, Никола Вапцаров, Атанас Манчев, …?След 9 септември 1944 г. просъветските български диктатори и техният „Народен съд“ убиваха демократи. След това политбюро на ЦК на БКП изпращаше невинни българи в концентрационни лагери, наричани трудово-възпитателни общежития (ТВО), всъщност – лагери за изтезания и смърт. Така от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. са репресирани повече от 300 000 българи.

От „България, която убивахме” (1944-1989) да стигнешдо „България, която обичаме” (2016) е нужно: покаяние, разкаяние, промяна на мисленето (и чувствата) – metanoia (нагръцки). Още повече, че бездейства действащият Закон заобявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет от 38-то Народно събрание на 26 април 2000 г.

Големите въпросисега са:има ли ги(i)Буридановите магарета, за коитосътрудничеството е по-добро от конфликта, (ii)„по-умните таралежи, които да се съгласят да при­емат бодлите на другите и по този начин да се научат да живеят с раните, нанесени им от тях“и (iii)„африканските деца“ с тяхното „Обонато“ – „аз съществувам, защото ние съществуваме.“

Да ти взема болката (цавът данем) – казват арменцитена човек, който е угрижен. Това е трогателния глас от „интимната акустика на човешката душа”,чувства и мисли със съществено значение в пулсиращатаматерия на моралната философия –покаянието, разкаянието, прошката  е привилегия на духовно богати хора.В заключение, на 31 декември 2017 получих следното писмо от профeсор Хироши Ямамото от Университета в Каназава, Япония:

Драги Георги,

Желая ти здраве, щастие и нещо фантастично, което да се сбъдне през 2018. „Нарисувана“ е надеждата ми за тази година – тя се нарича„Соусей” и означава да живеем заедно.

 

Хиро

Веднага му отговорих:

Драги Хиро,

След пожеланията за здраве, твоето „Соусей” – да живеем заедно във взаимно разбирателство – e най-значимото послание към всички хора на

света. Защото:

Заедността е душата на всяка благотворна човешка дейност.

Мозъкът и сърцето са много чувствителни органи.

Затова хората трябва да ги използваме по-често

– заедно.

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *