epa07049877 US President Donald Trump arrives for a press conference at the New York Lotte hotel in New York, New York, USA, 26 September 2018. The press conference is on the sidelines of General Debate of the United Nations General Assembly.  EPA/JUSTIN LANE

ДЕВЕТА ВЪЛНА НА ДЖЕНДЪРИЗМА

 

Какво, за разлика от червените слонове, правят американските сини магарета

 

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

 

 

 

Homo reciprocans e човек, който взаимодейства с другите и така поддържа стабилно персоналното си и социално състояние. Който се свързва с ближните си, за да градят заедно нещо хубаво за всички. Какво е това? – заложено или придобито (nature or nurture), генетика или меметика на човешкото поведение – и има ли го в националната и международна политика?

Епикур разказвал на учениците си за етиката на реципрочността, осъвременена през XVIII-XIX век от Джереми Бентъм, който написал, че „човек е поставен между болката и удоволствието”. Може ли тогава този същият човек да бъде съпричастен към болката и радостта на другите? Нали в „Ода на радостта“ на Фридрих Шилер – Химн на Европейския съюз (ЕС) – се пее:

Радостта е мощ основна,

златен лост на вечността,

на световния часовник

колелата движи тя…

ред във хаоса създава.

Tanta allegria (толкова много радост) – казват италианците, но аз продължавам да търся реципрочния човек (Homo reciprocans quaero). И реципрочната политика в Евроатлантическия съюз (ЕАС).

      Ето някои въпроси, на които ЕАС все още не е отговорил. Забравете „политическата коректност”, всъщност, „политическото лицемерие”, и кажете защо действа асиметрията „център-периферия”  – страните на юг от Виена, и на изток от Вашингтон, провинция на ЕАС ли са или негови равноправни членове? Защо мегалоцентризмът преобладава в отношенията на Брюксел и Вашингтон със София?
Има ли, както в “Произход на видовете” на Дарвин, реципрочен алтруизъм в “произход на евроатлантическите държави и общества”? Колко позитивно реципрочни хора има на глава от населението във всяка евроатлантическа страна? Кое доминира – политическият, финансов и военен егоизъм или сътрудничество и разбирателство?
България, като член на ЕАС, има правото да НЕ бъде унижавана да приема централизирани решения, които накърняват нейното достойнство, интереси и морални стереотипи. Защо тогава Резолюцията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент със съавтори Радан Кънев и Елена Йончева (да бъдат personae non gratae в България) настоява България да ратифицира Истанбулската конвенция (ИК), въпреки че българският Конституционен съд я обяви за противоконституционна?

И Ние, Народът, Българската Православна Църква и другите религиозни общности, сме против ИК – зад защитата от насилие над жени и деца е скрита джендър идеологията: няма мъж и жена, няма мама и татко, има родител-1 и родител-2 , има „то“, „те“, полово неутрална лингвистика – и лансиране на хомо-, би- и транс-сексуалните (ЛГБТ).

В осъществяването на джендъризма се включиха и сините политически магарета в САЩ – новият президент, за ралика от предшественика му, назначи хомо- и транс-сексуални в правителството си. Това е израз на политиката на многообразието (diversity) и позитивната дискриминация – едни от парадигмите на американските „магарета“.

Тогава, във вестник „Галерия“ (27 януари – 2 февруари 2021) Явор Дачков „скандално“, но уместно, написа коментар, озаглавен „Just give us a break, Joe Biden (Оставете ни на мира, Джо Байдън), перифразирайки Just give me a break, man“ – думи на Президента, при коетоman” (човек) е журналист, запитал за плана му за коронавирусната пандемия.

Политика на джендъризъм и многообразие, въпреки че повече от 90 процента от хората в ЕАС са чисто-и-просто мъже-и-жени, които имат семейства-и-деца – най-ценните и традиционни ресурси на всяка цивилизована нация. Така ИК, в частта й за джендъризма, искайки да узакони радикалната сексуална свобода, е вид биотероризъм, тирания – „тиранията се установява от твърде крайната свобода, която поражда твърде голямо и твърде жестоко робство“ – както е прогнозирал Платон.

И „настъпва една оргия на желанията“, за които ни предупреждаше и Умберто Еко. В същото време ЕАС не проявява реципрочна солидарност към България. „Разсейва“ се за демографската ни криза – нали, българите сме най-бедните и най-умиращите в ЕАС, а разполага военни бази, предлага и ние купваме за милиарди долара военни самолети и правни съветници ни учат как се справяме с корупцията. За ЕАС България е просто територия, близко до Русия…

Както писах през 2018-2020, ратифицирането на ИК може да  разруши традиционната ценностна система на българския народ. Това е prognosis pessima за всяко нормално общество – „безредие във хаоса създава“.

Изглежда, че все още е валидна дигнозата на професор Боян Пенев: „Европа не ни счита за нищо и с удоволствие би гледала падението ни”? – изписана на 28 юли 1913 г. в неговия „Дневник”. Спомням си „Деветата вълна“ на руския художник Иван Айвазовски – метафора на страха и надеждата. Все пак, надявам се, че белите лястовици на Politica reciprocans ще летят в многозвездното небе на Европа и САЩ.

Nota bene

Думата capital идва от латинската capita – глава, не мускул; думата company идва от латинските com pane – заедно с хляба, не с властта. Другото е Ядохме хляб с абсурд – както е написал големият румънски драматург и поет Марин Сореску (1936-1996).

Политиците и Народът не осъзнаят ли тези мъдрости, ще продължаваме да бъдем пресирани и от Брюксел, и от Вашингтон, и от Москва, и от Анкара – един перманентен film noir, патоморфология в картините на Франсис Бейкън. И Девета вълна на джендъризма.

Надеждата е, че все още циркулиращите в кръвта ни окситоцин, вазопресин и други хормони на любовта и социалните взаимoдействия (social bonding) ще могат да възстановят хомеостазата на междуличностните и международните отношения. В океаните на коронавирусите и джендъризма вълните ще утихнат.

Дано, но засега ветровете се усилват – EАС се превръща в ДС (Джендърски Съюз). Докога, ЕАС, ще злоупотребяваш с нашето търпение?!

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *