dan_bozh_final-320x100 (3)

Даниела Божинова:ПРАВОТО ДА ЗНАЕШ КОЙ СИ

България е една от малкото европейски страни, която не дава достъп на изоставени и осиновени деца до досието за раждането им. Семейният кодекс предвижда известна възможност за това, но само ако осиновеният докаже, че има важна причина да узнае произхода си.

Доказването става в съда, а причината трябва да е сериозно заболяване, свързано с наследствена обремененост и др. Дори делото да приключи успешно, болният може да не дочака жив установяването на медицинските факти за себе си, както се е случвало нееднократно. Често съдът отказва да разкрие кои са биологичните родители на осиновения. В други случаи родилният дом се е отнесъл немарливо към архивите и е загубил досиетата.

Хората, търсещи данни за своя произход са принудени да се обръщат към следователи, да харчат време и пари, да дават подкупи, за да им бъдат копирани тайно досиетата от служители с достъп до тях.

Търсещите информация използват активно социалните мрежи. В платформата „Търсим се” във Фейсбук може да прочетете ето такива обяви:

  • „Здравейте, търся жена, родила момче в гр. Ямбол на 22.11.1983 година. Ако някой има информация да се свърже с мен на лично съобщение.”
  • „Писала съм навсякъде, ако някой знае нещо, родена съм на 17.02.1973 в Бургас, осиновена в Мичурин.”
  • „Търся момче родено на 02.02.1983 в Сливенската окръжна болница, на мен ми казаха, че е починал.”
  • „Красимир. Роден 13.02.1989 г. и е оставен в гр. Стара Загора в „Майчин дом“ името на БМ е Севдалина. Търси го неговата сестра❤”

Друг проблем е лишаването от достъп до информация не само на осиновените, но и на техните наследници и най-близки хора.

Какво трябва да се направи?

Трябва да променим чл.105 от Семейния кодекс.

Но не само.

Преди време в книгата си „Хората решават” разказах историята на Хелън Хил, обикновена американска жена от Орегон, САЩ, която, научавайки, че е била осиновена и срещайки огромни трудности в намирането на информация за своя произход, предприема гражданска законодателна инициатива и успява да промени щатското законодателство за осиновяване. Инициативата е успешно гласувана на референдум от гражданите на Орегон през 1996 г., в резултат на което осиновените и изоставени деца там получават правото на пълен достъп до досието за раждането си при навършване на пълнолетие. Инициативата на Хил е последвана и в други щати.

Защо ние българите, не можем да защитим правата и интересите си чрез ефективни форми на пряко участие, както е направила Хелън Хил и много други в САЩ? Единственото, което нашите законодатели са ни позволили, е да избираме политици във властта и да чакаме те да изпълнят дадените обещания за решаване на съответните проблеми.

Ето какво смятам да направя аз, ако бъда избрана в 47 Народно събрание:

Една от първите ми задачи като законодател ще бъде промяна на чл.105 от Семейния кодекс, така че най-сетне да бъде решен въпросът с достъпа на изоставените и осиновени деца и техния най-близък кръг роднини до информация за биологичните им родители.

За да не зависи всичко и единствено от политиците, смятам да допринеса за решаване на една много по-трудна, но пък стратегически важна задача – да променим Закона за прякото участие така, че ние, гражданите на България да бъдем овластени да даваме законодателни предложения и да ги гласуваме пряко, с което нашите предложения да стават правила и политики.

Така ще имаме полезен ход, когато нашите представители във властта не се интересуват или неглижират нашите проблеми, а понякога дори имат откровен конфликт на интереси да приемат промените, които искаме (например прозрачност на лобистите, отчетност за партийните финанси, намаляване на партийните субсидии и др.).

Отдавна работя по тези проблеми като изследовател и активист, ще действам решително за съществена и реална промяна в тези закони, но и в много други, които отдавна се нуждаят от промени, ако бъда избрана за народен представител.

dan_bozh_final-320x100 (3)д-р Даниела Божинова

Кандидат за народен представител от Демократична България/Зелено движение,

МИР Бургас, бюлетина 30, преференция 103

Статията е написана по повод седмиците на осиновяването, които традиционно се провеждат през октомври от правозащитни организации в България.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *