Въпреки позицията си на секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев и бивш военен министър в служебните правителства на президент, няколко пъти Димитър Стоянов заяви в студиото на Нова телевизия, че говори като гражданин, а и отказа да коментира казуса „Лукойл“ с аргумента, че не е специалист по темата. Въпреки че ще участва като представител на президентството в Съвета по сигурността към МС, както е участвал досега, Димитър Стоянов посочи, че не се интересува от цената на световните пазари на сорта петрол Брент, а се интересува от това колко му е цената на колонката на бензиностанцията, на която зарежда.

Въпреки заявката, че не е специалист по темата, Димитър Стоянов пак ще участва в Съвета към МС в четвъртък, където ще заяви, че е абсолютна лудост да се отмени за три дена дерогацията.

Стоянов поиска, също като гражданин, някой да излезе и да каже: „Какво беше лошото на служебния кабинет на президента Радев – нека някой да излезе и да каже…

България трябва да има работещо правителство, не служебно, а работещо. А това правителство не работи, отсече още Димитър Стоянов, припомняйки, че служебното правителство за 10 месеца свърши толкова много неща. Също така утвърди, че по време на служебното правителство цените непрекъснато са падали, а сега при редовното непрекъснато се повишават.

Димитър Стоянов, секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев и бивш военен министър в служебните правителства на президент, е дал отрицателно становище по искането на правителството за освобождаването на шефа на ДАНС Пламен Тончев.

Стоянов в студиото на Нова телевизия отхвърли като несъстоятелни мотивите на Денков и те показвали не само явно непознаване на закона, но и това, че съветниците на Денков са силно неподготвени. При други мотиви, по-смислени и състоятелни, евентуално може да се помисли, но не и в момента. Така потвъди отказа на Румен Радев да се направи смяна в ръководството на ДАНС.

Стоянов нападна правителството за това, че не освобождава от длъжност истинския виновник за отмяната на машинното гласуване и подриването на доверието в изборния процес – заместник-министърът на електронното управление, за когото е ясно, че е извършил незаконни действия. Иначе докладът на ДАНС, който разбуни парламента два дена преди самите избори и послужи вторично като мотив за отмяна на машините от страна на ЦИК, бил напълно в реда на нещата, по законен път и нормален.

Димитър Стоянов постави под съмнение, че изобщо е имало искане на Николай Денков до ДАНС да даде оценка за сигурността на изборите.

На това правителство всички са им виновни, но не виждат собствената си вина, отсече Димитър Стоянов, според когото в момента нямаме сглобка, а виждаме разглобка. Лошото е, че едни нови избори в момента няма да доведат до промяна на ситуацията и разпределението на силите, по думите на Димитър Стоянов.

На въпрос как вижда изобщо работата на институциите при това недоверие и то при положение, че в близост до България се водят две войни – в Украйна и в Близкия изток, които могат пряко или косвено да ни засегнат, Димитър Стоянов заяви, че по-скоро погледът не трябва да е насочен към ДАНС, а към ДАР и военното разузнаване като отговорни. Отделно на това ДАНС доказвала, че си върши работата и е полезна на държавата, утвърди Стоянов и посочи действията на ДАНС по изгонване на руски шпиони, например това с предстоятеля на Руската църква в София.