1d709364-1655-4558-adad-dec266331a64

ГЛОБАЛНА КОВИДОКРАЦИЯ

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

        

 

 

 

 

Кратка биография на властелина на света

Име: SARS-Cov-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome-Coronavirus-2); накратко, CoV-2.

Форма: Сфера с диаметър 100-120  nm, покрита с корона от шипове.

Състав: Рибонуклеинова киселина (РНК), обвита с липопротеинова мембрана – в нея са S-протеините (от Spike – шип) –   ключове за клетъчни врати .

Влизане на CoV-2 в клетките: Чрез взаимодействие на S-протеини с рецептори (ключалки на клетъчни врати): (i) angiotensin converting enzyme (ACE2), разположен в мембраната, ограждаща пневмоцити тип 2 в алвеоли на белия дроб, (ii) CD147 (Basigin) – в еритроцитна мембрана и (iii) neuropilin-1 receptor – в някои сензорни нервни клетки.

Функции: Когато влезе в клетката, вирусът – под въздействие на ензими (протеази) – се стриптизира, за да се освободи РНК – майката на вируса. Тогава тя се размножава, използвайки инфраструктурата и логистиката на клетката. Следват (i) повиване на новородените вируси, (ii) излизане от клетката-хазяин и (iii) влизане в други клетки – инфектира се органа, който е приел и нагостил вирусите. Настъпва коронавирусна болест (COVID-19) – ако е в белия дроб – SARS, ако е в еритроцитите и малки кръвоносни съдове – тромбоза (коагулопатия).

В „Произход на видовете” Чарлз Дарвин  е написал: „Стабилността и успехите на дадена група от хора в голяма степен зависят от сътрудничеството на отделните членове помежду им и с членове на други групи.“ Това означава, че реципрочната емпатия е превърнали човекоподобните маймуни в една „красива надежда за живот”. Какво става с нея в съвременния свят на коронавирусите е едно от най-големите предизвикателства на ХХI-ви век.

Не само на президентските избори в САЩ.

През декември 2019 г. Cov-2 плъзна от Китай по света и доведе  пандемията (глободемия) на COVID-19 – тя бе обявена от Световната здравна организация на 11 март 2020 г. Първият хоспитализиран пациент е от откритите пазари–кланици в град Ухан. Глобално, пандемията е засегнала повече от 23.5 милиона и е причинила смъртта на около 810 000 хора (данни, публикувани в Lancet Infectious Diseases 24 August 2020; 20(5):533-534). Допуска се, че CoV-2 (не)умишлено е избягал от China’s National Biosafety Laboratory на Института по вирусология в Ухан, където учени – китайски и американски – са изследвали коронавируси в прилепи. Сега мутиран CoV-2 идва в хората от норки, милиони от тях отглеждани в Дания и други страни и ще бъдат избити. Тревожно е, че Люк Монтание – Нобелист за медицина-2008 за откриването на ХИВ, вирусът на СПИН, предположи, че CoV-2 е създаден лабораторно. Дали това е биологична война, трябва  да се докаже.

Здравето е най-ценното човешко право …. и отговорност

В едно интервю Юрген Хабермас – един от най-значимите съвременни философи – каза: „В досегашния ход на коронавирусната криза в някои държави можеше и може да се наблюдават политици, които се колебаят да организират стратегиите си върху принципа, че усилието на страните да се спаси всеки отделен човешки живот, трябва да има абсолютно предимство пред едно утилитаристко изчисление на нежеланите икономически разходи, които тази цел може да има.“ Тези дълбоки мисли не могат да бъдат разбрани от плиткомозъчни политици – тревожното състояние на здравеопзването е функция на мандатното им, краткосрочно, а не проспективно, дългосрочно мислене-и-действие.

И така, в началото на март 2020 г. и в България дойдоха властелините CoV-2 и COVID-19.  И настъпи НОЩ – правителството формира Национален оперативен щаб и Медицински експертен съвет (фунционирал само 7-8 дни и след това безцеремонтно отстранен от МС). Наложена бе карантина и извънредно положение за укротяване на вируса. Повечето българи спазваха указанията за превенция и здравното положение в страната изглеждаше добре.  Напоследък, обаче, броят на ковидиоти (дума, възникнала в САЩ да обозначи хората, които не носят маски и не спазват социално дистанциране), броят на заразените и на починалите се увеличава застрашитело – вирусният властелин влезе и в политическите властелини – президент, премиер, министри, депутати, прокурори, кметове… (На гръцки idiōtis, idiotelis означава човек, който е егоист, човек, който върши работата си лошо. Българският вариант на ковидиоти може да идва от Костов-Виденов-идиоти.)

Настъпи втората вълна на COVID-19. НОЩ информира за разпространението на COVID-19, като за това  използва и цветна система: червено – най-висока степен на разпространение. България стана цялата червена. И без достатъчно лекари и сестри, които да лекуват пациентите.

Те се смятаха свободни, но никой никога не ще бъде свободен,

     докато  съществуват бедствия“ … и COVID-19.

                     Албер Камю,“ Чумата“

В демократичните общества  човек-и-свобода живеят в симбиоза. Проблем, особено по време на ковидокрация, е как да балансираме аз-ът с другите, индивидът с обществото. И да променим за (не)известен период от време донкихотовото разбиране за свобода със „Здравето, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които Бог дарява хората.“

Здравето и болестите на човека са много по-сложни явления‚ отколкото говоренето  за тях от някои политици и политизирани интелектуалци и журналисти‚ които влизат в тази материя под защитата на човешки права, свобода на словото и свобода на пазара. Като адмирирам призивите на мъдрите българи за спазване на противоепидемична дисциплина, допълвам:

  • Виктор Орбан увеличи значително заплатите на унгарските лекари – спешно необходима е орбанизация на българското здравеопазване и политика,
  • Български алианс на лекари(начело с АМ, АП, ГТ) е Раздорко (Discordio) в COVID-19 медицината, като Президентът РР – в политиката,
  • Премиерът не трябва да се отъждествява с френския крал Луи XIV и  неговото „L’еtat – c’est moi!“ (Държавата – това съм аз!).

Любомъдри читателю, при такива властници настъпва ковидокрация – власт на коронавируси, ковидиоти и ковидиотки. Не само в България.

          В книгата Homo Janus има есе, озаглавеноЧовекът: изправена маймуна или падащ ангел“, мото на което е стих на Никита Стънеску (1933-1983):

Дойде един коронавирус

и започна да яде скала.

След това дойде едно лаещо куче,

което яде камъни.

След това дойде един вид нищо, което яде пясък.

След това дойдох аз и започнах да ям ехото.

Ехо от какво?

Ехо от „не знам какво”.

От действията на Bill & Melinda Gates Foundation– Global Vaccine Action Plan–WHO–Big Pharma–Event 201 „germ game“ (A Global Pandemic Exercise)–Five eyes Alliance–Deep State–IT giants (Microsoft, Apple, Google, Facebook, Amazon)?*

Тогава, какво става със сърцето на демокрацията – правото на здравословен човешки живот?

__________________________________________________

*Кийс ван дер Пийл (Kees van der Pijl) е нидерландски политолог, професор по международни отношения в Университета в Амстердам. Статията му „Спешна здравна помощ или криза на властта? Политическата икономия на Covid-19“ (Health Emergency or Seizure of Power? The Political Economy of Covid-19) е публикувана през април  2020 г.

https://www.newcoldwar.org/health-emergency-or-seizure-of-power-thepolitical-economy-of-covid-19/

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *