Gyokov_photo(1)

  Георги Гьоков: Бюджетът на Василев замразява доходите и социалните плащания

   

  Алтернативният бюджет на БСП гарантира социалните плащания, но и тяхното увеличение

   

  “Никога не е имало такъв хаос с финансите на държавата. Служебните правителства имат голяма вина за това, които от инат не вкарваха редовния бюджет за 2023 г., когато трябваше. В бюджета на Асен Василев виждаме замразяване на доходи, на социални плащания, което не е добре във време на инфлация и покачващи се цени.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Георги Гьоков в ефира на Euronews.

  “Ние предлагаме с 1% повече дефицит, което не е нищо трагично. Държави като Румъния стигнаха до 5-6% дефицит. Не е нарушение на критериите, които са врата за влизане в еврозоната. Тези критерии са във връзка с пандемията и кризата, свързана с войната в Украйна. Тази самоцел за 3% дефицит от управляващите за мен е необяснима”, добави още социалистът.

  Гьоков заяви, че традиционно БСП ще направи алтернативен бюджет, в който ще посочат нещата, с които не са съгласни и ще представят техните виждания. Той се надява управляващите да се вслушат в тях, а да не повторят грешката на ГЕРБ, които 12 г. не са се вслушвали в предложенията на опозицията.

  “БСП гарантира социалните плащания, но също гарантира и тяхното увеличение, за да може да се компенсират последиците от инфлацията и да не е за сметка на обикновените хора. Смятаме, че нашето предложение за бюджет от гледна точка на хората е по-добър от този на Асен Василев”, каза още народният представител от БСП.

  Според Гьоков не е толкова опасно опозицията да не подкрепи бюджета, а е по-опасно ако управляващите не се разберат помежду си. Той изрази притеснението си, че ГЕРБ и ПП са задали срок от 31 юли за гласуване на бюджета, което крие опасности, особено при евентуално падане на правителството.

   

  Print Friendly

  Автор: Nessebar-News.com


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *