41,3% от пълнолетните български граждани не искат нови предсрочни избори, а едва 26,5% са на обратното мнение.

По отношение на оставка на правителството българите не са толкова категорични, но дори и там изглежда, че нежеланието за оставка все още надделява, макар и с малко – 39% срещу 36%.

Данните са от регулярното проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети. Социолозите изрично посочват, че теренът на изследването обхваща само частично политическите сътресения от последните седмици, но е показателен за устойчивите фонови настроения в обществото ни.

Снимка 578490

Източник: Галъп интернешънъл

Действията на Слави Трифонов са дошли всъщност на фона на осезаемо обществено нежелание за нови резки политически движения – общественият фон не е в полза на нови избори и дори на правителствени промени.

Въпреки колебанието обаче личи, че настройка за радикални политически промени от страна на обществото в първата половина на този месец няма. Как ще се отрази втората половина – тепърва ще проличи.

Новото френско предложение за Северна Македония пък е дошло на фона на продължаващо категорично убеждение, че Скопие не е направило достатъчно, за да бъде премахната българската „спирачка“.

Мнозинството от потенциалните гласоподаватели на всички парламентарно представени партии, смята, че РСМ не е направила достатъчно. 62,8% от пълнолетните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото, едва под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно.

Снимка 578489

Източник: Галъп интернешънъл

Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата остава твърда и непроменена, каквито са и традиционните нива по тези въпроси.

Сред по-младите личи по-слаба осведоменост по темата, но и там мнозинствата са очевидни. При по-възрастните мненията са изключително твърди.

Ниска е осведомеността по другата основна тема – антикорупционната политика. Например, по идеята за разделяне на ресорната комисия на два нови органа не е малък делът на тези, които не могат да отговорят категорично на въпроса – 40,7%. Идеята се подкрепя от 24,3% от пълнолетните българи, но 35% са на противоположното мнение.

По голямата външнополитическа тема – войната – структурна промяна в мненията у нас няма. Както наскоро „Галъп интернешънъл болкан“ публикува, 58,8% у нас твърдят, че не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че одобряват тези действия.

Всеки втори българин все още харесва Русия

Обновена

Всеки втори българин все още харесва Русия

Все по-малко от сънародниците ни смятат ЕС за нещо добро