стот_1bb0f9b167187700a7ec403c605ba15d

Всеки десети вече не издържа финансово

48% очакват животът в страната да се върне към нормалния си ход до няколко месеца, сочат данни на АФИС

Около 10% от българите твърдят, че вече не издържат финансово след цял месец извънредно положение, други 20% смятат, че биха издържали още най-много една седмица, а 19,8% – повече от половин година. Това сочат данните от проучване на АФИС, при което между и 11 и 13 април по телефона са интервюирани 2085 пълнолетни български граждани.

Финансовият удар е по-силен при хора, чиито доходи и без това са ограничени. Кризата увеличава социалното разслоение, тъй като около половината от пълнолетните разполагат с финансов буфер да издържат още месец на извънредното положение, а едва всеки пети е спокоен за по-далечното бъдеще, коментират от АФИС.

Близо 1/4 вече са загубили работното си място, в толкова от домакинствата има поне 1 човек, който е с намалено заплащане, 28% говорят и/или за съкращаване на работното време. Едновременно и трите неща са се случили в 11% от домакинствата.

Около 45% от заетите в туризма, хотелиерството и ресторантьорството вече са без работа. Засега по-слабо са засегнати заетите в услугите, търговията, земеделието и промишлеността.

По данни на АФИС преди кризата само 44% от пълнолетните са осигурени по трудов договор на пълен работен ден, 3% – на непълен, 1% – на граждански, 2% – от съпруг или родител, 25% – от държавата (пенсионери), а 6% се самоосигуряват.

Около 48% очакват животът в страната да се върне към нормалния си ход „до няколко месеца“. Мнозина предполагат, че финалът на това изпитание ще е към края на годината (23%) или след това (15%). С напредването на извънредния режим не можем да говорим и за съществено подобряване на очакванията за скорошна развръзка, коментират от АФИС като сравняват данните от сегашното проучване с предишното от края на март. Преди 2 седмици 51,1% са смятали, че нещата ще се възстановят до няколко месеца, а сега са 47,7%.

Източник: Дума


Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *