768x432dcvdvsdcsdc

ВОЙНАТА В УКРАЙНА КАТО БИЗНЕС-ПРОЕКТ

В периода на упадък на капитализма, в неговата фаза на разпад, едни от временните /палиативните/ средства за неговото оцеляване са производството на оръжие и воините, с цел разрушаване на производителните сили и инфраструктурата на противника и последващото им възстановяване. Това дава възможност на капитала да се възпроизвежда и оцелява, а с това да оцелява капиталистическата обществена система. Днес това средство се използва във войната в Украйна, която е планиран и осъществяван бизнес-проект, в който участващи от едната страна са руската олигархия, а от другата американската олигархия и присъдружните й европейка и украинска олигархии.

Платец на този бизнес-проект е украинският народ, който плаща с кръвта и живота на своите синове, дъщери и деца и с материалните разрушения на своята земя. Материални платци са и народите на другите държави, които произвеждат и предоставят оръжие и други материали за водене на войната. Бизнес печалбари са собствениците на военно-промишлените комплекси и търговците на оръжие  от всички държави, както и политиците, организатори на войната.

Стратегическата цел на войната в Украйна е ясна на всички: запазване на световното господство на долара и на американската олигархия и на присъдружните й олигархии срещу оспорващата това господство руска и други олигархии. Отслабване силата на последните и изтикването им от завладените ресурси и световни пазари, без да се прави опит за тяхното пълно унищожаване, което би довело или до унищожаване на човечеството, или до нова социална/  комунистическа революция, която ще унищожи капитализма.

Тактическата цел е да се употреби произведеното и натрупано на склад оръжие и други военни материали, да се възвърнат изразходваните капитали на военно-промишлените комплекси и на другите фирми, произвеждащи продукция, свързана с тяхната, да се осигури печалба за всички тях, което да даде възможност за разширено възпроизводство на техните капитали. Но, тъй като тази продукция служи за унищожение на материални ценности: заводи и фабрики, инфраструктура, жилищни сгради и пр., след края на войната те ще трябва да бъдат възстановени, а това означава инвестиране на капитали от олигархията, които ще й донесат нови печалби, а с това и увеличаване на нейния капитал.

Колкото по-дълго се води войната толкова повече оръжие и други материали ще бъдат изразходвани, толкова повече материални и други средства ще бъдат унищожени, толкова повече възстановяване ще е нужно, толкова повече печалба ще извлекат олигарсите. Затова руските олигарси с право представят  тази война като „специална операция”, а западните олигарси своето участие като „помощ „ за участващите в нея украински олигарси, които изпълняват ролята на техни наместници.

Има още една стратегическа цел в тази война: унищожаване на излишното население в Украйна, което съвременните технологии правят излишно и за което олигарсите не могат да осигурят работни места. Затова помага западната олигархия. Такава помощ  тя оказва и на България в продължение на повече от три десетилетия, която след като загуби една трета от своето население, сведе безработицата до едва няколко процент, правейки я първенец по тези показатели в Европейския съюз и в света.

Тъжното е, че украинските и руските работници и служители  и народи както цяло изпълняват волята на своите и на западните олигарси и проливат кръвта си за тяхното благо и богатство, вместо да го обърнат срещу тях и да сложат край на тяхната „специална операция” и на техните грабежи. Тъжно е, че и българските работници и служители и народа като цяло,  изпълнявайки волята на западната и на българската олигархия и на обслужващата я политическа буржоазия, участват в тази „специална операция”, доставяйки оръжие и други военни материали  на украинските преки участници в нея.

Тъжно е, че няма организирани борци действителни комунисти, които да продължат революционното дело на своите предци от 19-ти и първата половина на 20-ти век и да сложат край на олигархията и на нейната власт.

  1. 2023 г. Българско марксистко движение /БМД /
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *