655-402-sofiia-zhilishta-imoti-blok

Видове гипсови шпакловки и начин на употреба

 Един от най-значимите моменти по време на ремонтните дейности е качествената подготовка на стенните покрития за последващото им завършване, тоест избора на гипсови шпакловки.

Гипсовата шпакловка ще ви позволи да направите стените възможно най-равномерни и идеално гладки. Гипсът, който се съдържа в тях, е чист и безопасен компонент.

 

Има голям асортимент от гипсови шпакловки за всеки вкус.

 

Гипсовата шпакловка  е един от най-търсените сред другите подобни материали. Това се дължи на многобройните му значителни предимства, както и на сносната цена – съотношението цена-качество в този случай е просто на най-високо ниво.

 

Спецификации

Средните технически характеристики на гипсовата мазилка могат да варират. Това може да зависи от производителя и използваните материали.

 

Нека отбележим основните критерии:

 

  • Работният температурен диапазон е от +5 до +30 градуса.
  • Дебелината на слоя без армираща мрежа не трябва да надвишава 5 мм.
  • Пропорции за разреждане на прах: 1 част суха гипсова смес + 0,5 части вода.
  • Времето за настройка е 1 час.
  • Време за съхнене – 3 часа.
  • Времето за втвърдяване е около 7 дни.
  • Срокът на годност на сухата смес в опаковката е шест месеца от датата на издаване.

За да изберете качествен пълнител, трябва да помислите за методите на неговото използване, които често се различават значително.

 

За работа на закрито можете да закупите гипсови шпакловки, които са подходящи за висококачествено маскиране на пукнатини. Поради наличието на тебеширени компоненти в състава, това ще придаде добра пластичност.

Такъв състав не се втвърдява толкова бързо, което позволява да се коригират щетите без нанасяне на последващ слой.

 

Ниво на влажност. Твърде високото ниво на влажност ще затрудни нанасянето на гипсова мазилка.

 

Площта на стената за шпакловане. Типичната консумация на 1 m2 ще изисква 1,2-1,4 кг сух прах, но някои видове шпакловки са 0,9 – 1,0 кг за същата площ.

 

За някои хора важен фактор е и информацията колко бързо изсъхва шпакловката.

 

Днес в магазините можете да закупите различни гипсови шпакловки, на преди да изберете, е добре да се запознаете с положителните и отрицателните страни на всеки вид. Само така ще разберете какви са разликите между различните видове смеси от различни производители и ще определите чий продукт е по-добър.

 

Какво е гипсова мазилка?

Както подсказва името, тази шпакловка е направена върху гипсова основа. Европейските производители обикновено използват бял гипс и техният продукт се предлага в снежнобяла версия. В допълнение към основния компонент, шпакловката съдържа модификатори, полимерни и минерални добавки.

 

За минерални пълнители обикновено се използват кварцов пясък или фино смляно мраморно брашно. В зависимост от размера на фракцията на тези добавки, шпакловките се разделят според предназначението им:

 

Стартови гипсови шпакловки

Те се отличават с по-грубо смилане, в сравнение с други – то е по-рохаво, зърнесто. Стартовата замазка се използва за изравняване на измазания слой, запълване на неравности или грапавини. При доста плоски повърхности може да се нанася без предварителна мазилка. Ако довършителните работи се извършват за залепване на тапети или нанасяне на декоративна мазилка, тогава само началната замазка ще е напълно достатъчна, а дребните недостатъци, останали след нея, ще скрият следващия слой довършителни работи.

 

 

 

Завършителни гипсови шпакловки

Те се отличават с много фино смилане. Зърната в него не се забелязват, на външен вид е пластична хомогенна маса със снежнобял цвят. Предназначен е за окончателно завършване на повърхности до идеално състояние. Не се изравнява, а именно стените, таваните, арките – всяка част от интериора, са „загладени“, до абсолютно равномерно и гладко състояние. След завършване може да се нанесе боя – не трябва да се виждат неравности или несъвършенства.

 

 

 

Универсални гипсови шпакловки

Те комбинират свойствата на горните две шпакловки. Имат средна фракция на пълнителя и може да се нанася на среден или тънък слой. И все пак не трябва да се нанася дебело, тъй като съществува вероятност от пукнатини. Тази шпакловка е подходяща в случаите, когато повърхностите са повече или по-малко равномерни и се нуждаят само от повърхностна обработка за фино покритие.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *