Президентът, Европейският съюз и местната власт са единствените с положителен рейтинг. Това показват резултатите от проучване на Агенция „Афис“, извършено между 17 и 22 януари – малко преди Румен Радев да направи обръщението си към народа, с което сне доверието си от правителството.

През първия месец на годината 64.2% от българите казват, че имат доверие на президента, докато на правителството се доверяват малко над една четвърт – 27.3%. Парламентът пък печели доверието на 21.4% от анкетираните.

Снимка 465419

Източник: „Афис“

„Очевидно е, че ако се набират точки по популярност, правителството не би трябвало да търси този публичен конфликт. Около Великден за по-слабите яйца не е желателно да си мерят черупките с по-силните„, отбелязват от „Афис“.

Проучването сочи, че единствените институции, които се ползват с повече доверие отколкото недоверие у нас, са тази на държавния глава (64%), ЕС (47%) и органите на местната власт (44%). Доверието към президента преобладава при всички електорални групи, включително и при потенциалните избиратели на управляващата коалиция.

Едва 15% от анкетираните предпочитат правителството да се запази в сегашния си състав пред следните варианти: нови избори (33%), ново правителство в рамките на сегашния парламент (12%), или смяна на някои министри (21%).

Снимка 465421

Източник: „Афис“