Това, което виждаме като действия от страна на българското правителството, беше вяло и закъсняло.“ С тази критика към реакцията вчера на изпълнителната власт излезе бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Според него трябва да е ясно какви са заплахите за страната ни, а като адекватна реакция той вижда моментално свикване на Съвета по сигурността към МС. 

България не е толкова далеч от Русия и Цветлин Йовчев не изключва отново да имаме проблеми в областта на енергетиката и нова финансова криза, като дългосрочно последствие от случващото се в Руската федерация.

Денков категоричен: Няма никаква пряка опасност за България заради пуча в Русия

Денков категоричен: Няма никаква пряка опасност за България заради пуча в Русия

Правителството следи ситуацията

В Русия вървят подводни процеси, които може да доведат до промени. Цветлин Йовчев не изключва и след рейда на Евгений Пригожин да настъпят сериозни промени – в посока зоната на конфликта да се разшири и вече да включи страна членка на НАТО. Не е отменена заплахата да бъде използвано и ядрено оръжия, посочи Йовчев.

По думите му публичният образ на Владимир Путин, като силен лидер, който контролира всичко, се е срутил. „Определени кръгове в Русия работят за смяна на лидера, което далеч не означава, че това ще е по-добре за нас и ще има един курс към демократизиране на руското общество и управление“, допълни Йовчев.

Според бившият шеф на ДАНС състоянието на руската армия към момента не е добро. „Виждаме, че Пригожин успя почти без проблем да стигне близо до Москва. Няма бойни подразделения, които да могат да бъдат мобилизирани. Може да се очаква, че допълнително ще се срине бойният дух на руската армия, като това ще се отрази и на войната на Кремъл в Украйна.

„В това, което се случи няма положителен герой“, заключи Цветлин Йовчев и именно заради това българските власти и служби трябва да бъдат изключително внимателни.