Здравният министър проф. Костадин Ангелов призна за проблем между комуникацията между общопрактикуващите лекарите и аптеките, както и за това, че болниците ни не са подготвени. Това не са европейски болници, няма асансьори, няма сграден фонд от 21 век, някои от болниците са на по 140 години, но и в Америка има такива болници, но те не изглеждат така, призна здравният министър при искане да коментира двата трагични случая, при които починаха двама пациенти на стълбите и пред лечебното заведение. Самият той е поръчал случаите от Пловдив да бъдат разследвани от прокуратурата.

Проблемите в системата са, защото тя не е дореформирана. Към момента и личните лекари и болниците функционират като търговски дружества. Но не сега в момент на криза е моментът здравната система да се реформира, обясни Костадин Ангелов.

Трябва да направим държавни болници, многопрофилни и стратегически болници. Сега виждаме на кои болници можем да разчитаме, посочи той и настоя болниците да станат европейските и такива, каквито ги виждаме по филмите.

Проф. Ангелов: Къде сбъркахме със "зелените коридори"?

Проф. Ангелов: Къде сбъркахме със „зелените коридори“?

Ако няма доверие в държавата, няма да стигнем доникъде, ядосва се здравният министър

„Ако продължим с неразбирането на мерките, неспазването на мерките, толерирането на мнения и показването им, че това е една лъжа, че няма коронавирус, че мерките са измислени, за да пречат на хората, продължаваме да горим маски, да бием лекари и сестри и продължаваме да обясняваме как са бяла мафия, ще загубим и тези хора“, категоричен бе здравният министър. Той отново призова за разбиране и взаимна съпричастност в обществото.

Отвътре нещата изглеждат страшно и апелът ми е – подкрепяйте лекарите, настоя проф. Ангелов. В момента не можем да се лутаме от едната крайност в другата – трябва да градим силата на здравеопазването там, където е слабото място, акцентира здравният министър.

Той предупреди, че лечението с антибиотици ще доведе до тежка резистентност и след време хората ще умират от бактериални инфекции, които няма да могат да бъдат контролирани от лечебните заведения.