KB_NM_2

Никола Минчев в Бургас-за промяната, която започва с почтеност

Двама различни политици за морала, който не се огъва

Константин Бачийски и Никола Минчев в открит разговор за промяната, която започва с почтеност

DB 12(1)Принципите не могат да се огъват, спрямо обстоятелствата, ако човек има морал. С него не се правят компромиси и той не се променя в политиката и извън нея. В това са категорични юристът и председател на 47-то НС и зам. председател на 48-то НС – Никола Минчев и IT предприемачът и общественик, Константин Бачийски, депутат в 47-то и 48-то Народно събрание.

На Първа пролет в откритото студио на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в центъра на Бургас, двамата различни като личности, но идентични в моралните си виждания политици, представиха в „12 минути от пролетта“ своите лични виждания и нуждата от политически решения за да има положителни промени в обществото и държавата.

Личният морал и този в политиката не са две различни категории. Или го имаш или го нямаш. Ако човек е воден от добри намерения, това ще си проличи във всяко едно негово действие“, сподели Минчев.

Най-важни са мотивите, които движат един човек. Интелектът е задължително, но не е достатъчно условие, защото има много умни престъпници, чийто интелект не работи в ползва на обществото, а даже напротив в негова вреда. Според мен сред най-важните изисквания за да служиш на хората е да си с висок морал и непоклатими принципи. Лично аз се чувствам свободен да ги отстоявам без компромис в продължение вече на 12 години“, каза Бачийски. Той не обича да се определя като политик, поради изобилието от лоши примери за български политици през последните няколко десетилетия. Определя се като човек, готов да защитава обществения интерес с цената на всичко.

И въпреки, че единият вярва, че България има нужда да се върне към онези политици, които са били пример в обществото, а другият, че е нужно успелите и благородни българи в и извън страната да започнат да обединяват усилия за противопоставяне на порочните модели – и Минчев и Бачийски са единодушни, че дори един компромис с ценностите е достатъчен да превърне добрия политик в корумпиран. „В политиката винаги има компромиси в спор,  но на база аргументи или позиции, но няма как да има добри политически решения, ако са в противовес с почтеността. Ако човек веднъж изневери на ценностите си, нещо в него се пречупва. Наблюдавал съм го и в парламента и извън него“, сподели Бачийски.

Политикът може да не повиши никога тон в залата и въпреки това да бъде чут –твърдо вярват и двамата кандидати за народни представители на коалицията с номер 12.

„Истината се ражда не в лютия спор, а в цивилизован разговор. Същото е в пленарната зала. Да, малцина имаме тези убеждения, но добрият тон ще се завърне в Народното събрание и най-добрият начин да се случи това е през санкцията на избирателите. Ако те наблюдават държанието на депутатите и санкционират поведението им през гласуването на парламентарните избори, това ще накара много от тях да коригират поведението си“, счита председателят на 47-то НС.

Константин Бачийски припомни, че именно Никола Минчев е бил от малкото в Народното събрание, наложили нов уважителен тон в комуникация, с което е получил одобрението на мнозинството депутати и на гражданите.

По въпроса, свързан с кризата на лидери, водачът на листата на коалицията с номер 12 в Бургас, беше категоричен, че са нужни повече българи, които да бъдат готови да работят за родината си с идеална цел.

„Политиката се приема за мръсна игра, затова свестните хора често странят от нея. Вероятно почтени хора има във всяка партия, но въпросът е до колко те успяват да повлияят на процесите. Нужно е да бъдат повече, именно за да се промени това негативно значение, с която е натоварена думата политик у нас“, счита Минчев.

Никола Минчев и Константин Бачийски се надяват достойните хора и бъдещи лидери да започнат да израстват в следващия парламент с мнозинство на „Продължаваме Промяна –  Демократична България“ в него.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *