Имуностимулатор

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ БОЛЕСТИТЕ ПРЕЗ ПРЕДСТОЯЩИЯ ЗИМЕН СЕЗОН

 

Въпреки топлото време, на което се радваме сега, зимата чука на вратата ни и е хубаво да увеличим защитните сили на организма си. Синоптиците прогнозират сравнително високи температури през първата половина на ноември, но ситуацията ще се промени след това. Рязко ще захладнее, като се очакват повече валежи, мъгли и ниска облачност. Неименуемо с това ще дойдат и грипните състояния.

Има няколко основни начина да укрепим имунната си система и доколкото е възможно да избегнем настинките, вирусите и грипа. Един от тях е поставянето на противогрипна ваксина. Въпреки че не е толкова разпространена като предпочитан метод, тя е достатъчно надеждна и е особено препоръчителна в някои ситуации. Уязвими са хората, които са с хронични белодробни заболявания, малките деца и възрастните хора.

Попадат разбира се и хората, които ежедневно общуват с много хора (лекари, учители, хора работещи на гише), такива които посещават ежедневно обществени места (градски транспорт, институции, магазини и т. н.). Противогрипната ваксина трябва да бъде поставена навреме и да бъде съобразена с особеностите на организма. Становището на Световната здравна организация е че щамовете тази година са „Канзас“, „Тексас“, „Колорадо“ и „Пукет“.

Не е за подценяване и носенето на предпазна маска на места, където има концентрация на много хора, редовно измиване на ръцете, неползването на  чужди прибори, чаши.

Голяма част от българите залагат и на естествените имуностимулатори. Те са предпочитан метод за малките деца. Това е така, защото имайки предвид малката им възраст родителите са ограничени откъм различни варианти. Към тази група спадат пчелните продукти – прополис (клеева тинктура), пчелен прашец, пчелно млечице и разбира се меда.

Една лъжица на ден ще укрепне организма и ще увеличи защитните му сили. За да има ефект трябва да се приема редовно и достатъчно дълго време. Пчелните продукти са достъпни навсякъде на пазара и лесно може да се сдобиете с тях.

Друг пририроден стимулатор е сока от бъз. В различните краища на България може да го срещнете под различни имена– бъзак, свирчовина, бъзинак.  Важно е да се отбележи, че лечебните свойства се съдържат в добре узрелите плодчета. От тях се прави концентриран сок, като има най-различни рецепти. Бъзовите плодове съдържат голямо количество антицианови съединения, пектин, целулоза, минерали и микроелементи.

Характерното за бъза е огромното количество на Витамин Ц, което се запазва в голяма степен ако решите да приемате изсушени зрънца от него. Най-подходящ е домашно направения сок, но ако не може да намерите такъв в билковите магазини има голям избор.

Друг ваш избор може да бъде джинджифила. Поради специфичния му вкус, той трудно се приема самостоятелно. Идеалната комбинацията е между него, мед и лимони. Той има антиракови свойства, благодарение на богатото съдържание на витамини А, Б и К, магнезии, калий, фосфор, желязо. В съчетание с гореизброените той подобрява храносмилането.

Който и вариант да изберем за засилване на имунната система не трябва да забравяме, че по-добра профилактика от разходките на въздух, пълноценната храна и ограничаване на нездравословните навици не могат за бъдат заменени от нищо друго. Макар и да са в помощ на хората, които се затрудняват да си осигурят тези неща витамините от аптеката не могат да ги заместят.

 

Print Friendly

Автор: Ваня Попова


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *