Хотелиерите се притесняват как ще протече летният сезон, но вече са готови да посрещат туристи. Създаден е специален алгоритъм, утвърден между Министерството на здравеопазването и РЗИ в страната, който задължава хотелите да имат стая за изолация на болни от COVID-19. При потвърден случай в хотел, той няма да бъде затворен, но трябва да предостави стая на заболелия турист.

Председателят на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев заяви Bulgaria ON AIR, че от бранша не искат хотелите да се превръщат в болници.

„Представете си заболял турист за 28 дни в една стая. Той трябва да бъде обслужван, а останалите да са карантинирани за 14 дни. Ние няма как да гарантираме, че той няма да излезе от стаята си, няма как да носим отговорност за него, не сме охрана. РЗИ казаха, че ще карантинират и служителите по тяхно усмотрение“, посочи той.

Според Косев има решение. По думите му много хотелиери са изявили желание да се превърнат в изцяло карантинни и към тях да бъдат насочвани всички регистрирани случаи на коронавирус в курортите.

„Хотелите, които са на по-задни позиции в курортите, искат да изпълняват тази функция. Този хотел може да има връзка с всички застрахователи. А и това не е лош бизнес. Те могат да изискват туристът да си плаща или застрахователят да поеме разходите. Друг вариант е да се създаде фонд, който държавата или общината да покриват“, обясни Павлин Косев.

Председателят на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите заяви, че ако хотелите трябва да отделят стаи за болни от коронавирус това би било пагубно за тях.

„Хората идват да се насладят на времето и морето. Не трябва да разбират, че има болни, защото това влияе психически. Също така новината ще се разнесе бързо и никой няма да иска да стъпи в хотела“, подчерта още той.

От бранша апелират най-вече Министерството на туризма да вземе под внимание проблема.