Два са вариантите за начало на летния туристически сезон у нас това лято, които Националния борд по туризма са обсъждали с Националния оперативен щаб, съобщи Нова телевизия.

„Имаме готовност за 15 юни – като един първи и реалистичен възможен тайминг. Време в което може да започнем да планираме първите стъпки за отваряне на летния сезон. И втори вариант, който е от 1 юли„, каза Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризма.

Хотелиери обясняват, че са готови да започнат работа, но настояват да има точни правила не само за дезинфекция, но и за действие при определена ситуация, например – установяване на заразен с COVID-19 турист или член на персонала.

Не трябвало да се гледа на туризма като сектор извън икономиката на страната

Не трябвало да се гледа на туризма като сектор извън икономиката на страната

По думите на Ангелкова мерките на правителството касаели и туристическия бранш

Друга част от хотелиерите пък още били пред дилемата дали да отворят хотелите си или да останат затворени, но да спестят разходи.

По думите на един от собствениците на хотел в Поморие, голяма част от хотелиерите били настроени да не отварят за сезона.

Затова очакват и решения, за да започнат да назначават персонал. За да подпомогне бранша, Националният борд по туризма предлага на правителството използването на ваучери.

Потребителите да не бъдат жертва от кризата с туризма, искат от Ангелкова

Потребителите да не бъдат жертва от кризата с туризма, искат от Ангелкова

Министърът обяви, че се надява на късен летен сезон

„Ние имаме готов план, с който да стимулираме туроператорите, хотелиерите, българските граждани, защото най-централният фокус на това лято от 1 юли до 30 септември в страната трябва да бъде гражданинът и българският туризъм. Готови сме да предложим на правителството план, в който срещу 250 млн. лева инвестиции в инструментариума на ваучерите, ние ще върнем обратно в държавния бюджет 1,2 милиарда лева. Пряко в хазната ще се върнат 500 млн. лева, което е 100% реализация и положителен фискален резултат“, поясни Полина Карастоянова.

Планът още утре щял да бъде представен на министър председателя, вицепремиера, министрите на финансите и туризма.

Ангелкова се надява на късен летен сезон след 15 юни

Ангелкова се надява на късен летен сезон след 15 юни

Към момента нямало отказани резервации, но не се записвали и нови