zarajdaneto-na-internet

„ТАД Груп“ хакнали пръскачките пред парламента, за да клатят властта

С пробив върху поливната система на столицата може да бъде разрушена държавата – тази невероятна теория опитаха да пробутат прокурорите по делото за теча на данни от НАП. Разследването срещу фирма „ТАД груп“ показало, че е имало пробив в сървъра на „Поливни системи“.

Целта била при чуждестранни визити или важни гостувания водата да се включва и така да се създава несигурност. Тя от своя страна дестабилизирала цялата ни политическа система, стана ясно от думите на наблюдаващия прокурор Евгения Станкова.

Шефката на НАП Галя Димитрова не смята да подава оставка, защото министър Владислав Горанов искал от нея решения. Шефовете на отделите „Информационна сигурност“ и „Информационни системи“ в агенцията все пак са уволнени заради мащабния теч на данни.

С изненадващата теория, че „ТАД груп“ е опитала да дестабилизира политическата система чрез системата за поливане около парламента излезе спецпрокуратурата. Докато обясняваше за разследването около теча на данни от НАП наблюдаващият прокурор по случая Евгения Станкова обясни, че фирмата е пробила сървъра на „Поливни системи“ и съоръженията пред НС.

Целта била, когато покрай пръскачките в центъра на София и около държавните институции минават правителствени автомобили или такива на чуждестранни гости, те да се задействат. „Имало е такова желание – евентуално при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашето Народно събрание да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в предвижването.

Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система“, заяви Станкова. Служители на „ТАД груп“ пратили на „Биволъ“ хакнатите от НАП данни две седмици преди те да бъдат разпространени в други медии, имало и копия до БиБиСи и „Ройтерс“.

Станкова твърди, че собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров не е съдействал на разследването и не е предал паролите за разшифроване на компютърните конфигурации. Тя повтори заключението на Гешев, че „е ровено в данните на хора на висши държавни длъжности“.

Междувременно шефката на НАП Галя Димитрова обяви, че ръководителите на отделите „Информационна сигурност“ и „Информационни системи“ вече са уволнени заради теча на данни. На въпрос защо и тя не се оттегля, Димитрова заяви, че финансовият министър Владислав Горанов e поискал от нея „решения, а не оставки“. Анализът за причините за теча е показал пропуски в работата звената за информационна сигурност. Обмисля се в бъдеще дейността да бъде прехвърлена на външна фирма.

Източник: вестник „ДУМА“

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *