IMG_6953-800x445

С орден,песнопения и филм отбелязаха годишнина на оперен директор

Честваха 55-годишнината на директора на Старазагорската  опера Огнян Драганов

На 28 юли 2019 г., с църковни песнопения, изпълнени от хора към Катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ с диригент Мария Колева, започна честването на 55-тия рожден ден на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов*.

В негова чест дверите на Митрополитския дом бяха широко отворени, както за официални гости, така и за десетки граждани, почитатели на изкуството на големия български и европейски режисьор, изключителен мениджър, който върна силата и славата на Държавна опера Стара Загора, харизматичен човек и верен приятел.

„Изпитваме голяма радост и задоволство, че в дворите на Старозагорска митрополия приемаме нашия скъп приятел и събрат в Господа и в изкуството Огнян Драганов – директор на Държавна опера Стара Загора, който навършва своята 55 годишнина, каза във встъпителното си слово домакинът на събитието Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан.- Бог е толкова милосърден, Бог толкова ни вдъхновява, Бог толкова ни дава сили, че да преодолеем всички несгоди, които ни изпращат поднебесните сили, за да можем да оцелеем и да пребъдем в трудни времена. Тогава когато и църквата, и културата, и образованието и цялото наше общество изискват пълноправни сили да се борим в името на доброто. А именно- да запазим нашия български православен народ чист и неопетнен.

Колко неща минават през живота ни, само ние си знаем.

Обични в Господа, г-н Драганов, само Вие знаете колко Ви е коствало да направите това, което постигнахте в Стара Загора: да съживите Държавната опера, да я вдъхновите, да продължите делото на Вашите предци в онова, което може да се каже за изкуството, а именно – не сме достигнали върха. Но предстои да продължим делото.

И бидейки в тази радост на Вашата 55 годишнина да се вдъхновим, да се възрадваме, че сте между нас и че сте наш, скъп и обичан в Господа събрат, за да можем в едно сърце, с една душа да въздигаме изкуството, онова, което е благословено от Бога, каза архиереят.

Всички знаем, че върхът е трудно достижим. Но човек трябва да бъде оверваем в днешно време. Защото търсейки доброто и полезното, винаги трябва да се стремим към съвършенството. За времето, в което Вие сте директор на Държавна опера Стара Загора, малко преди да бъда интронизиран за Старозагорски митрополит, Вие постигнахте много. Огромна благодарност изказвам към Вас, за Вашето трудолюбие, за Вашата всеотдайна любов към изкуството.

Благодаря Ви, че не се отделихте от църквата и й позволихте да влезе в Старозагорската опера! Благодаря Ви, че не се възпротивихте и при създаването на Катедралния хор. Благодаря Ви, че подкрепяте това изкуство. Благодаря Ви за това, че разрешихте и хорът на Старозагорската опера да бъде част от Международния фестивал на православната музика в Поморие.

И това беше единственият оперен хор, който участва в това международно, вдъхновено, православно песнопение. Спомням си, след като слязох от диригентския пулт, колко сълзи имаше в очите на Вашите хористи и колко радост за това, че успяхме за възхвалим Бога по най-добрия начин.

Благодаря Ви, че ми връчихте диригентската палка, с която да издирижирам любимия ми Моцартов „Реквием“! И последващите дирижирания, които направих, и най-вече Увертюрата на Чайковски през миналата година.

Освен нашето съименничеството ни свързва любовта. Свързва ни духовната връзка, че можем да бъдем заедно и да преуспяваме заедно в името на нашата православна майка България, на нашата прекрасна община Стара Загора и на Държавана опера -Стара Загора!

Затова бих се обърнал към всички присъстващи тук хора от операта: Благодаря ви, колеги, за всичко, което правите! Благодаря ви, че имате такъв директор, който, макар и да е строг, винаги е справедлив. Да е жив и здрав! Да е благословен!

IMG_6957От името на Старозагорския епархийски съвет имам честта да Ви отличим с орден „Свети апостол Карп“-І степен за особени заслуги съм Българската православна църква и Старозагорска епархия и по повод 55-ия Ви рожден ден! Да сте благословен за много и благодатни години“!- каза в заключение архиереят.

Като дар за рожденика, администрацията на Старозагорската митрополия изготви документален филм „Мечтателят“ за Огнян Драганов, защото мечтите нямат край.

„Уважаеми г-н Драганов, за мене е огромно удоволствие и чест да сме тук, всички заедно, защото тази вечер това място е още по-одухотворено, каза в приветствието си областният управител Гергана Микова.- Едва ли бих могла да кажа по-мъдри и по-приветствени думи от Негово високопреосвещенство. Ще се задоволя само с това да Ви благодаря, че сте в Стара Загора. Защото всички ние знаем, че можете да бъдете на много места по целия свят и много хора ще се гордеят, ако това е факт. Благодарим Ви, че направихте нещо по-различно, че върнахте отново многобройната публика в салона на Старозагорска опера, че не забравяте нито едно кътче от региона, а не само от нашия град. Пожелаваме Ви здраве и дай Боже, още дълги години да бъдем заедно! Честит празник!“, каза областният управител.

Кметът Живко Тодоров пожела на Огнян Драганов да бъде здрав, успешен и винаги толкова верен и предан син на Стара Загора.

„Господин Драганов, Община Стара Загора успя, благодарение на Вас, да възвърне една от своите слави – най-старата извънстолична опера. Вече тя е разпознаваема не само в България, а и в голяма част от света, благодарение на Вас, каза в словото си зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. – Малцина могат да бъдат наречени Божии човеци. Но считам, че това което Ви окриля, което постигнахте като взаимодействие, действително можем да Ви считаме за божий човек, окрилен от Божията милост.

Пожелавам Ви здраве! Останете все такъв мечтател, защото когато човек има мечти може да ги постига – Вие и семейството Ви!

Ваше високопреосвещенство, знаете ли колко много старозагорци сме страдали от това, че Митрополията винаги е била затворена. Днес Вие откривате нова страница за Митрополията , за града и за всички нас, защото с този празник доказвате как един народ, една общност, една държава, един град, може да просперира само с единението на всички заедно, начело с църквата. Църквата, която толкова много ни е липсвала в годините на израстването и тази липса е нанесла толкова много беди . Уверена съм, че от днес насетне, нещата ще бъдат различни, благодарение на Вас и на всички тук присъстващи на това мило тържество“, каза г-жа Сотирова.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова също се обърна към директора на Операта: „Рожден ден е. И един истински човек и голям българин има тази чест да ни покани днес. Благодаря че съм тук, за да споделя този празник. Познавам г-н Драганов от началото на неговия път в Старозагорската опера, когато той почука на вратата ми и попита: Имате ли място за опера в Казанлък? Не само, че имаме, но и общите ни проекти са много успешни. Няма да говоря за него, защото вие повече го познавате. Само ще кажа, че тази вечер, на своя рожден ден, той отново ме посрещна с проект и пак с работа. Този път свързан с Бузлуджа. Пожелавам му този нов проект да сбъднем в най-скоро време. Надявам се г-жа областната управителка да ни подкрепи за тази идея. Големите проекти вървят с големите хора. Бъдете такъв скромен човек, какъвто сте! Постигайте великите си дела, които Бог сигурно Ви е отредил! Бъдете жив и здрав!“- пожела Галя Стоянова.

„Изключително ми е приятно, че съм част от това тържество. Приемете моите поздрави и поздравите на жителите на община Гълъбово. Надявам се, че тази вечер, заедно с Вас, господин Драганов, слагаме началото на бъдещата съвместна дейност и Гълъбово ще стане част от Обществото на Стара Загора! Продължавайте все така да славите Вашия роден град! Той го заслужава“! Това каза в приветствието си кметът на Гълъбово Николай Тонев.

„Ваше високопреосвещенство, от все сърце Ви благодаря за оказаната голяма чест да почетете моите 55 години. Според мене това не е юбилей, но една хубава възраст, с която не се гордея прекалено много, каза в отговор рожденикът.

Вярно е, трудно беше. На всички ни беше трудно и най-вече на мене, тъй като аз се разделих от моето семейство и започнах един абсолютно различен живот с тази опера. Но тук, в този град ме върна любовта ми към мястото, в което за първи път чух музика, за първи път усетих какво е да бъдеш обграден от различни хора. Връщам се на думите на г-жа Сотирова за новото внушение на митрополитския двор. Понеже в детството и юношеството си живеех наблизо до Аязмото, това място за мене беше тайнство, закрито с мистерия. Минавахме и скришом надничахме през оградите. Сега е различно.

Лично за мене правенето на изкуство е като правенето на любов. Винаги трябва да има двама души. А любовта е безплатен Божи дар и се старая максимално много да я използвам. Когато правиш нещо с любов – към родината, към Бога, към операта, това е много важно, тъй като получаваш обратна положителна информация от този, който трябва. За нас това е публиката. Безкрайно съм щастлив, че през месец юли, имаме изпълнени салони с публика, която аплодира нас, артистите на нашия оперен театър.

Благодаря на целия си екип: на Силвия Томова, на Веселина Кацарова, на Ивайло Кринчев, на целия екип, който ми вярва и върви с мен. Понякога ни е трудно, но колкото и да е трудно ще вървим напред и ще успяваме. Ще успяваме, защото сме длъжни! Длъжни сме, защото това е единственият български театър, направен за опера. И искате – не искате, ще работим повече! Тъй като повече от моите гости, сте членове на нашия екип, съжалявам, че не излизате през лятото в отпуск, но хубавото е, че заедно усещаме тази любов към изкуството. А любовта към изкуството е онази, която най-близко ни отвежда до Бога!

Благодаря Ви! Дълбок поклон пред това, което правите за мене тук в Стара Загора! Благодаря Ви!“ – развълнувано сподели Огнян Драганов.

В концертната програма участваха солистът на операта Ивайло Джуров, хорът на операта под диригентството на Младен Станев, трио в състав Ива Профирова- флейта, Мануела Манолова – пиано и Милена Димова – цигулка.

IMG_6960Състоя се и премиера на документалния филм „Мечтателят“, посветен на 55 -ия рожден ден на Огнян Драганов. Създаден е по заръка на митрополит Киприан, от екип в състав Тони Куцаров, Милен Ботев, Уляна Кьосева и Иван Славов.

В 30 минутната лента участваха с изявления, спомени и благопожелания за рожденика Старозагорският митрополит Киприан, Силвия Томова, проф. Ивайло Кринчев, Татяна Станчева, кметът Живко Тодоров, Веселина Кацарова, директорът на Кукления театър Дарин Петков, артистите Зоран Тодорович и Кирил Манолов, зам.областния управител Красимир Червилов, както и самия Огнян Драганов.

В края на изисканата във всяко отношение паметна вечер, хорът на операта, както и всички присъстващи над 100 човека изпяха за рожденика Многолетствието!

Росица Ранчева

Снимки Благовест Илиев

* Огнян Драганов е роден на 29 юли 1964 г. в Стара Загора

…………………………………………………………..

Бел.ред.:Екипът на сайта „Несебър нюз“  също от сърце поздравява днешния млад рожденик.По неслучайно стечение на обстоятелствата, точно днес Старазагорската опера ще представи операта „Палячи“ под купола на цирк „Балкански“ в Несебър!

Благодарим на г-н Драганов,че така прекрасно обогати културния календар на красивия Несебър!Пожелавам му още много аплодисменти в нашия уникален град,страната и зад границата!

Честита годишнина !

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *